Chleb orzechowy łyżką mieszany z dodatkiem mąki kukurydzianej

4.83 (6 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Chlebek jest bardzo prosty i łatwo się go robi - bo nie wymaga długotrwałego wyrabiania itp ponieważ wystarczy go dokładnie łyżką wymieszać. Dodatek posiekanych orzechów włoskich fajnie wpływa na walory smakowe oraz daje coś chrupkiego pod ząb.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na 1 bochenek:

    400 g mąki pszennej
    100 g mąki kukurydzianej
    500 ml ciepłej wody
    25 g świeżych drożdży tj 1/4 kostki 100 g lub 7 g drożdży instant
    1 łyżka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    2/3 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich wcześniej namoczonych

    forma keksowa ok. 35 cm
    1 łyżka wody do posmarowania chleba
Wystaw ocenę:

4.83 (6 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb orzechowy łyżką mieszany z dodatkiem mąki kukurydzianej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłej ale NIE GORĄCEJ wodzie ( jeżeli używamy drożdży instant to nie musimy ich rozpuszczać tylko od razu dodajemy do mąki ). Mąkę wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami razem. Do sypkich składników przelewamy wodę z rozpuszczonymi drożdżami i wyrabiamy ciasto - mieszamy łyżką jakieś 5 - 8 min. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto do formy keksowej wcześniej posmarowanej masłem i oprószonej mąką, otrębami lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy wodą. Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 220 stopni i pieczemy 50 – 60 min. Upieczony rumiany chlebuś wyciągamy z foremki i zostawiamy na kratce by mógł ostygnąć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować