Chleb odrywany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Ciasto:
Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy lekko roztrzepane jajko, olej, ciepłe mleko i wodę. Ugniatamy gładkie i elastyczne ciasto.
2.Odkładamy na bok na około 15 minut do wyrośnięcia.Następnie ciasto wałkujemy na grubość około 5mm aby powstał prostokąt.
3. Farsz:
Plasterki szynki kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni roztapiamy masło i smażymy na nim cebulę z wędliną na najmniejszym ogniu co jakiś czas mieszając do momentu aż cebulka się zeszkli. Ser ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
4.Na rozwałkowane ciasto drożdżowe wykładamy przestudzony farsz i rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni, następnie posypujemy serem. Całość kroimy w prostokąty.
5.Podłużną formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia stawiamy na stole lekko pochyloną (patrz zdjęcia),
6.układamy prostokąty jeden na drugim, aż zapełnimy całą foremkę. Odstawiamy na około 15 minut żeby ciasto ponownie wyrosło i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st.C na około 40 minut. Można podawać na ciepło lub na zimno odrywając sobie po kawałku.
Komentarze