Bardzo lubimy domowe pieczywo. Dziś polecam udany eksperyment z zarodkami pszennymi.
Składniki:
Zaczyn;
150 g aktywnego zakwasu żytniego
450 g mąki pszennej chlebowej typ 750
300 ml letniej wody
Ciasto właściwe:)
Cały zaczyn
150 g mąki chlebowej typ 750
80 ml wody
1 łyżeczka miodu
1.5 łyżeczki soli
5 g drożdży
20 g zarodków pszenicy
1 łyżka sezamu do posypania
Chleb na zakwasie z zarodkami pszennymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dokarmiony dzień wcześniej zakwas połączyć z mąką i wodą. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.
2.Pozostałą wodę ( 80 ml) rozlać do dwóch szklanek. W jednej rozpuścić sól a w drugiej miód i drożdże.
3.Do zaczynu dodać pozostałą mąkę, wodę z solą i z drożdżami oraz zarodki. Wyrobić ciasto i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
4.Formę natłuścić lub wyścielić papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Wyrównać zwilżoną w zimnej wodzie dłonią, posypać sezamem i postawić w cieple na 2 - 3 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy.
5.Piekarnik nagrzać do temperatury 210 stopni i wstawić formę z chlebem. Na dno piekarnika postawić naczynie z gorącą wodą. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 35 minut. Wystudzić na kratce.
Komentarze