Chleb na zakwasie z zarodkami pszennymi

0 (0 ocen)

Bardzo lubimy domowe pieczywo. Dziś polecam udany eksperyment z zarodkami pszennymi.

Składniki:

  • Zaczyn;
    150 g aktywnego zakwasu żytniego
    450 g mąki pszennej chlebowej typ 750
    300 ml letniej wody

    Ciasto właściwe:)
    Cały zaczyn
    150 g mąki chlebowej typ 750
    80 ml wody
    1 łyżeczka miodu
    1.5 łyżeczki soli
    5 g drożdży
    20 g zarodków pszenicy
    1 łyżka sezamu do posypania

    Forma:30 X 12
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb na zakwasie z zarodkami pszennymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dokarmiony dzień wcześniej zakwas połączyć z mąką i wodą. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.
  • 2. Pozostałą wodę ( 80 ml) rozlać do dwóch szklanek. W jednej rozpuścić sól a w drugiej miód i drożdże.
  • 3. Do zaczynu dodać pozostałą mąkę, wodę z solą i z drożdżami oraz zarodki. Wyrobić ciasto i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • 4. Formę natłuścić lub wyścielić papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Wyrównać zwilżoną w zimnej wodzie dłonią, posypać sezamem i postawić w cieple na 2 - 3 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy.
  • 5. Piekarnik nagrzać do temperatury 210 stopni i wstawić formę z chlebem. Na dno piekarnika postawić naczynie z gorącą wodą. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 35 minut. Wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować