Chleb mieszany pszenno - żytnio - orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn:
1/2 szklanki ciepłej wody mieszamy z cukrem, drożdżami i 4 łyżkami mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem, aż zaczyn podwoi swoją objętość.
Zaczyn mieszamy z resztą składników. Wkładamy do miksera i końcówką do ciasta mieszamy 2-3 minuty na 1 biegu i 7 minut na drugim biegu.
Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Blachy smarujemy olejem i obsypujemy otrębami.
Ciasto wkładamy do blaszek i znów pozostawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto będzie wystawać nad formę.
2.Posypujemy sezamem i pieczemy 10 minut w 200 stopniach i 50 minut w 180 stopniach
3.Chleb wychodzi pyszny, nie kruszy.
Porady
Chleb wychodzi także z dodatkiem innych mąk - owsianej, gryczanej czy kukurydzianej. Ważne, aby pszenna stanowiła połowę, czyli 3 szklanki.
Komentarze