Chleb mieszany pszenno - żytnio - orkiszowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Miękki chleb z chrupiącą skórką. Przepis od sąsiadki, zawsze się udaje!

  • 3 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Porcja na 2 blachy 12x30cm:
    Mąka żytnia razowa - 1 i 1/2 szklanki
    Mąka orkiszowa - 1 i 1/2 szklanki
    Mąka pszenna - 3 szklanki
    Drożdże świeże - 70g
    Maślanka - 1/2 litra
    Woda ciepła - 1 szklanka
    Cukier - 1 łyżka
    Sól - 1 łyżeczka
    Olej - 3 łyżki + do nasmarowania blach
    Otręby do obsypania blach
    Sezam
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb mieszany pszenno - żytnio - orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb mieszany pszenno - żytnio - orkiszowy 1. Zaczyn:
    1/2 szklanki ciepłej wody mieszamy z cukrem, drożdżami i 4 łyżkami mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem, aż zaczyn podwoi swoją objętość.

    Zaczyn mieszamy z resztą składników. Wkładamy do miksera i końcówką do ciasta mieszamy 2-3 minuty na 1 biegu i 7 minut na drugim biegu.
    Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

    Blachy smarujemy olejem i obsypujemy otrębami.
    Ciasto wkładamy do blaszek i znów pozostawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto będzie wystawać nad formę.
  • Chleb mieszany pszenno - żytnio - orkiszowy 2. Posypujemy sezamem i pieczemy 10 minut w 200 stopniach i 50 minut w 180 stopniach
  • Chleb mieszany pszenno - żytnio - orkiszowy 3. Chleb wychodzi pyszny, nie kruszy.

Porady

Chleb wychodzi także z dodatkiem innych mąk - owsianej, gryczanej czy kukurydzianej. Ważne, aby pszenna stanowiła połowę, czyli 3 szklanki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować