Smaczny pszenny chleb na zakwasie żytnim z mąki pełnoziarnistej. Wzbogacony o złociste siemię lniane, jest nie tylko pyszny ale i zdrowy
Składniki:
Zaczyn:
2 łyżki zakwasu żytniego
100 g wody
100 g mąki żytniej typ 2000
Ciasto właściwe:
280 g wody
500 g mąki pszennej typ 650
11 g soli
3 łyżki siemienia lnianego złotego
Chleb lees sourdough - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać zakwas z wodą i mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce. Na drugi dzień rano do misy robota wsypać mąkę, dodać zakwas i wodę, zagnieść jednolite ciasto i odstawić na godzinę.
Po tym czasie wsypać siemię lniane i sól, zagnieść ponownie. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Następnie ciasto odgazować, przełożyć do keksówki (30cm) wyścielonej papierem. Wyrównać zwilżoną w wodzie dłonią, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 2 godziny.
Po tym czasie gdy ciasto dostatecznie wyrosło wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i pic 20 minut. zmniejszyć do 210 stopni i dopiekać około 20 minut aż bochenek postukany od spodu wyda głuchy dźwięk. Wystudzić na kratce
Komentarze