Chleb lees sourdough

0 (0 ocen)

Smaczny pszenny chleb na zakwasie żytnim z mąki pełnoziarnistej. Wzbogacony o złociste siemię lniane, jest nie tylko pyszny ale i zdrowy

Składniki:


  • Zaczyn:
    2 łyżki zakwasu żytniego
    100 g wody
    100 g mąki żytniej typ 2000
    Ciasto właściwe:
    280 g wody
    500 g mąki pszennej typ 650
    11 g soli
    3 łyżki siemienia lnianego złotego

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb lees sourdough - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać zakwas z wodą i mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce. Na drugi dzień rano do misy robota wsypać mąkę, dodać zakwas i wodę, zagnieść jednolite ciasto i odstawić na godzinę.

    Po tym czasie wsypać siemię lniane i sól, zagnieść ponownie. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

    Następnie ciasto odgazować, przełożyć do keksówki (30cm) wyścielonej papierem. Wyrównać zwilżoną w wodzie dłonią, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 2 godziny.

    Po tym czasie gdy ciasto dostatecznie wyrosło wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i pic 20 minut. zmniejszyć do 210 stopni i dopiekać około 20 minut aż bochenek postukany od spodu wyda głuchy dźwięk. Wystudzić na kratce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Mąka żytnia Siemię lniane

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować