Chleb domowy łatwy w wykonaniu

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

prawie bez wyrabiania

  • 4 godz.

Składniki:

  • zaczyn:

    1,5 szklanki wody
    1,5 szklanki mąki pszennej razowej
    5 dag drożdży
    1 łyżka cukru
    2 łyżki otrąb pszennych
    1/2 szklanki mąki wrocławskiej typ 500

    ciasto właściwe:

    1 kg mąki wrocławskiej typ 500
    1 płaska łyżka soli
    15 dag płatków żytnich
    pół szklanki mąki pszennej typ 650 (Babuni)
    500 ml letniej wody
    1/5 szklanki bardzo ciepłej wody (do płatków)
    3 łyżki oleju z winogron
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta

Chleb domowy łatwy w wykonaniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1qkf3l1 1. Drożdże rozpuścić w wodzie wraz z cukrem, wymieszać z mąkami i otrębami - ma mięć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. 1/5 szklanki mocno ciepłej wody wlać do płatków, pozostawić na czas rośnięcia zaczynu do namoczenia. Prawie cała woda wniknie w płatki.
  • image-28spl21 2. Do wyrośniętego zaczynu dodać namoczone płatki wraz z wodą jaka pozostała z ich moczenia i stopniowo resztę mąk, letnią wodę, a na sam koniec olej.
  • image-0iayclo 3. Ciasto jest bardzo rzadkie, lejące - takie ma być, trzeba tylko połączyć składniki. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • image-0yiha6l 4. Na dobrze podsypaną stolnicę mąką wyłożyć wyrośnięte ciasto, obtoczyć w mące, podzielić na 2 części.
  • image-09au1nr 5. Włożyć do foremek. Wierzch posypać delikatnie mąką, aby się ciasto nie kleiło. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika spryskać wierzch wodą.
  • image-25eeywl 6. Ciasto jest bardzo delikatne, dlatego trzeba uważnie przenosić go do piekarnika. Piec 55 min. na 200 stopni. Zaraz po upieczeniu też zwilżyć wierzch wodą.

Porady

Używam oleju z winogron, jest bardzo dobry - nie wyczuwa się jego zapachu w chlebie. Dodanie oleju zapobiega kruszeniu się chleba. Porcja na 2 foremki o wymiarach: długość 37 cm, szerokość spodu 9 cm, szerokość wierzchu 12 cm, wysokość 8 cm. Chleb ładnie wyrasta i jest bardzo miękki, nie kruszy się, jest wilgotny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka razowa Otręby Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować