chleb cebulowy

0 (0 ocen)

przepis znalazłam na blogu kulinarnym

Składniki:

  • - 410 g mąki pszennej chlebowej typ 750 (ja użyłam zwykłej pszennej 450)
    - 270 ml wody
    - 7 g suchych drożdży
    - 1/2 cebuli
    - 1 łyżka margaryny do podsmażenia cebuli
    - łyżeczka soli
    - łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w piórka. Podsmażyć na margarynie. Pozostawić do ostygnięcia.
  • 2. Wszystkie składniki włożyć do miski. Wymieszać z cebulą. Zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką, ale nie za dużo, bo chleb będzie za twardy. Posmarować ciasto olejem. Odstawić do wyrośnięcia, najlepiej w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę.
  • 3. Wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówki (dodatkowo nasmarowałam ją lekko olejem i ciasto lekko zagniotłam aby odpowietrzyć). ponownie odstawić na 1 godzinę przykryte ściereczką.
  • 4. Upiec w 22o stopniach piekarnika ok 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować