Chleb cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru, robimy zaczyn. Odstawiamy aby zaczął pracować.
Do większej miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki, plus pracujący zaczyn. Ciasto dobrze wyrobić. Oprószyć mąka, odstawić do wyrośnięcia na około 1 godz. Piekarnik nagrzać do 220*,wstawić naczynie żaroodporne razem z pokrywą. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz przerabiamy formując bochenek chleba w kształcie naczynia. Chlebek musi ponownie wyrosnąć. Dopiero wtedy wkładamy go do gorącego naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywą, temp. obniżamy do 180 i pieczemy chleb przez 30 minut. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze chlebek 20 minut. Chleb wyciągamy gorący z naczynia i studzimy na kratce.
Chleb przed włożeniem do piekarnika możemy naciąć ostrym nożem,wtedy będziemy mieli ładny wzorek po upieczeniu.
Porady
Cebulę w chlebie możemy zastąpić szczypiorkiem świeżym.
Komentarze