Chleb cebulowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealny dla smakoszy chleba cebulowego, doskonale smakuje, mięciutki, puszysty.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 gr. mąki pszennej typ 650
    25 gr. drożdży świeżych
    2 szklanki wody + 2-3 łyżki
    1 łyżka cukru
    1 i 1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju
    2 garście suszonej cebuli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru, robimy zaczyn. Odstawiamy aby zaczął pracować.
    Do większej miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki, plus pracujący zaczyn. Ciasto dobrze wyrobić. Oprószyć mąka, odstawić do wyrośnięcia na około 1 godz. Piekarnik nagrzać do 220*,wstawić naczynie żaroodporne razem z pokrywą. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz przerabiamy formując bochenek chleba w kształcie naczynia. Chlebek musi ponownie wyrosnąć. Dopiero wtedy wkładamy go do gorącego naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywą, temp. obniżamy do 180 i pieczemy chleb przez 30 minut. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze chlebek 20 minut. Chleb wyciągamy gorący z naczynia i studzimy na kratce.
    Chleb przed włożeniem do piekarnika możemy naciąć ostrym nożem,wtedy będziemy mieli ładny wzorek po upieczeniu.

Porady

Cebulę w chlebie możemy zastąpić szczypiorkiem świeżym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Drożdże Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować