Chleb

  • wyświetlono: 626 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Wbrew pozorom upieczenie chleba wcale nie jest takie trudne

Sorensen
  • 130min

Składniki

800 g mąki orkiszowej
100 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej (może być tylko pszenna, sama zytnia raczej nie, bo chleb może wyjść bardzo zbity)
25 g drożdży (1/4 opakowania świeżych drożdży)
łyżeczka soli
800 ml wody
ok. pół szklanki zakwasu
opcjonalnie słonecznik, pestki dyni, czarnuszka itp

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb

  • 1. Do dużej miski wlać wodę, dodać drożdże i sól i dobrze wymieszać. Dodać mąki, zakwas i słonecznik i wyrabiać około 5 minut. Ciasto wyjdzie dosyć rzadkie. Zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę. W chłodne dni rozgrzać piekarnik do 40 stopni i wstawić miskę na godzinę.
    Po tym czasie wyrabiać jeszcze około minuty i przełożyć do dobrze wysmarowanych dwóch foremek keksówek (moje mają rozmiar 13 x 24). Trzeba dobrze nasmarować foremki, żeby chleb spokojnie wyszedł po upieczeniu, używam do tego oleju. Zostawiamy chleb jeszcze na 20 - 30 minut i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 40 minut.
    Po tym czasie zostawiamy chleb w piekarniku na około pół godziny i gotowe. Bon apetit!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzuchlebpieczywo

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb swojski

Dodane przez: Lana098

Swojski chleb

Ten chleb piekę razem z Mamą.

Chleb z dyni

Dodane przez: TruskawkowaPoziomka

Chleb dyniowy

Jeżeli macie ochotę na małą odskocznie...

Chleb Arabski

Dodane przez: Agiatis

Chleb Arabski

To jeden z typowych arabskich chlebów....

Chleb pszenny

Dodane przez: !Margaretka

Chleb pszenny

Prosty przepis na pyszny chleb,...

chleb domowy

Dodane przez: Ika 1961

Chleb domowy

Nie ma piękniejszego aromatu od...

Domowy chlen

Dodane przez: AnetaJ

Domowy chleb

Nic nie może równać się z zapachem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE