Zupa krem zdyni z groszkiem ptysiowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Przepis na delikatną kremową zupę z dyni na bazie mleka. Zupa smakuje bardzo dobrze a podana z groszkiem ptysiowym jest sycąca.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg dyni
    400 ml mleka
    400 ml wody
    1 opakowanie groszku ptysiowego firmy Brześć
    sól i pieprz do smaku

Zupa krem zdyni z groszkiem ptysiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię przekrawamy na pół, miąższ odkrawamy od skóry, pestki usuwamy. Oczyszczony miąższ dyni kroimy w kostkę i przekładamy do garnka, solimy, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy na wolnym ogniu około 30 minut. Rozgotowaną dynię miksujemy na gładką masę dolewamy wodę i mleko, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem następnie gotujemy przez około 10 minut, pilnując aby nie wykipiało. Gotową zupę podajemy z groszkiem ptysiowym.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy