Cheddar z masłem - potted cheese

0 (0 ocen)

Potted cheese czyli ser zakonserwowany, w tym przypadku masłem. Jeżeli znudzi się Wam tradycyjny Cheddar, tak zrobiona pasta serowa jest jego świetną odmianą i znakomitym dodatkiem do chleba. Przepis pochodzi z książki "The very best of traditional english cooking" - Annette Yates

Składniki:

  • 250 g sera Cheddar
    75 g miękkiego, niesolonego masła, i odrobina do roztopienia
    1/4 - 1/2 łyżeczki ostrej musztardy, najlepiej angielskiej ( do smaku)
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    30 ml ( 2 łyżki) sherry
    pieprz
    natka pietruszki do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pasty Ser

Cheddar z masłem - potted cheese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 Pokroić ser na kawałki i włożyć do malaksera. Zmiksować na małe kawałeczki.
  • 2. 2. Dodać masło, musztardę, gałkę muszkatołową i zmiksować na jednolitą masę. W razie potrzeby doprawić. Na koniec dodać sherry i dokładnie wymieszać.
    Łyżeczką przełożyć masę do małej miseczki zostawiając ok 1 cm na polanie masłem
  • 3. 3 Roztopić trochę masła na małej patelni, na bieżąco usuwać pojawiającą się podczas smażenia pianę.
  • 4. 4 Polać ser masłem tak, żeby całkowicie był przykryty i wstawić do lodówki aż całość się ładnie zetnie.
    Przed podaniem przybrać pietruszką. Smacznego!

Porady

Próbowałam zrobić pastę w blenderze, jednak miałam kłopot z roztarciem sera. Dopiero po przełożeniu do robota z nożem, wszystko poszło gładko. Przed jedzeniem pastę należy nieco wcześniej wyjąć z lodówki aby trochę zmiękła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cheddar Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować