Chanum lub orama - pierożki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników wyrobić i zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i dać odpocząć przez 30 minut.
Cebulę przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, dodać do farszu, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać przyprawy, wodę i wszystko dokładnie wymieszać.
Marchew i cukinię zetrzeć ba tarce (duże oczka).
Ciasto podzielić na dwie części, podsypać blat mąką i rozwałkować ciasto (dość cienko). Rozsmarować połowę farszu, trochę odstępując oś brzegów. Posypać marchewką, następnie cukinią i zrolować w dość luźną roladę i zlepić końce (nie może być ciasno zrolowane, ponieważ ciasto popęka podczas gotowania).
Zagotować wodę w garnku, naczynie do gotowania na parze posmarować obficie masłem, włożyć Chanum i gotować na małym ogniu przez około 40-45 minut. Z resztą składników postąpić w ten sam sposób.
Podawać Chanum ze śmietaną lub sosem czosnkowym.
Komentarze