Chanum lub Orama - pierożki z mięsem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Lubicie Manty, Chinkali, Pielmieni albo jakiekolwiek inne pierożki z mięsem, to proponuję wypróbować tę potrawę o wdzięcznej nazwie Chanum lub Orama.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto: 1 kubek bardzo zimnej wody, szczypta soli, mąka pszenna (ile weźmie).
    Nadzienie: 500g mięsa mielonego (wołowo- wieprzowe), 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 2 łyżeczki soli, 1 płaska łyżka pieprzu, pół łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżka oregano, 1 łyżka bazylii, około 80-100 ml wody, 1 duża marchew, 1 duża cukinia, odrobinę masła.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chanum lub orama - pierożki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników wyrobić i zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i dać odpocząć przez 30 minut.
    Cebulę przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, dodać do farszu, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać przyprawy, wodę i wszystko dokładnie wymieszać.
    Marchew i cukinię zetrzeć ba tarce (duże oczka).
    Ciasto podzielić na dwie części, podsypać blat mąką i rozwałkować ciasto (dość cienko). Rozsmarować połowę farszu, trochę odstępując oś brzegów. Posypać marchewką, następnie cukinią i zrolować w dość luźną roladę i zlepić końce (nie może być ciasno zrolowane, ponieważ ciasto popęka podczas gotowania).
    Zagotować wodę w garnku, naczynie do gotowania na parze posmarować obficie masłem, włożyć Chanum i gotować na małym ogniu przez około 40-45 minut. Z resztą składników postąpić w ten sam sposób.
    Podawać Chanum ze śmietaną lub sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować