Chałwowiec z rodzynkami i nutą alkoholu

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis improwizowany ale rezultat samą mnie zaskoczył :-)

  • 60 min

Składniki:

  • składniki na biszkopt:
    6 jaj
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    składniki na masę:
    80 dag chałwy najlepiej waniliowej
    2 margaryny Kasie i 2 łyżki
    20 dag rodzynek
    pół szklanki cukru pudru
    paczka okrągłych biszkoptów
    tabliczka mlecznej czekolady
    pół szklanki czystej wódki
    poncz:
    kieliszek spirytusu
    1, 5 szklanki przegotowanej osłodzonej wony z odrobiną cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Chałwowiec z rodzynkami i nutą alkoholu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0h2e4bw 1. Dzień przed wykonaniem ciasta rodzynki zalewamy połową szklanki wódki i odstawiamy do następnego dnia.
    Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Dodajemy cukier i nadal ubijamy aby całkiem się rozpuścił, dodajemy po jednym żółtku i mąkę. Masę przelewamy do blaszki i pieczemy biszkopt w 160 stopniach około 35-40 minut.
  • image-05ijrxp 2. masa chałwowa:
    margaryny miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy połowę pokruszonej chałwy. Masę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy rodzynki razem z alkoholem w którym się znajdowały, drugą pozostawiamy z samąchałwą. Do wody dodajemy kieliczek spirytusu. Biszkopt przekrawamy na 2 blaty, nasączamy przygotowanym ponczem i wykładamy masę z rodzynkami. Przykrywamy drugim blatem, odrobinę nasączamy tak aby zostało nam ponczu i wykładamy masę z samą chałwą. Biszkopty moczymy w ponczu i wykładamy na masę chałwową, tak aby pomiędzy każdym była przerwa około 1,5 cm. Pozostałą chałwę kruszymy i układamy ją pomiędzy biszkoptami, delikatnie dociskając aby chałwa nie odpadła podczas pieczenia. Czekoladę rozpuszczamy z 2 łyżkami margaryny i polewamy nią wierzch ciasta robiąc wzorki. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej do następnego dnia.

Porady

Ciasto można przygotować bez alkoholu, wtedy rodzynki wystarczy sparzyć gorącą wodą przed dodaniem do ciasta, natomiast do ponczu dodajemy odrobinę soku z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować