Chałwowiec z rodzynkami i nutą alkoholu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień przed wykonaniem ciasta rodzynki zalewamy połową szklanki wódki i odstawiamy do następnego dnia.
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Dodajemy cukier i nadal ubijamy aby całkiem się rozpuścił, dodajemy po jednym żółtku i mąkę. Masę przelewamy do blaszki i pieczemy biszkopt w 160 stopniach około 35-40 minut.
2.masa chałwowa:
margaryny miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy połowę pokruszonej chałwy. Masę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy rodzynki razem z alkoholem w którym się znajdowały, drugą pozostawiamy z samąchałwą. Do wody dodajemy kieliczek spirytusu. Biszkopt przekrawamy na 2 blaty, nasączamy przygotowanym ponczem i wykładamy masę z rodzynkami. Przykrywamy drugim blatem, odrobinę nasączamy tak aby zostało nam ponczu i wykładamy masę z samą chałwą. Biszkopty moczymy w ponczu i wykładamy na masę chałwową, tak aby pomiędzy każdym była przerwa około 1,5 cm. Pozostałą chałwę kruszymy i układamy ją pomiędzy biszkoptami, delikatnie dociskając aby chałwa nie odpadła podczas pieczenia. Czekoladę rozpuszczamy z 2 łyżkami margaryny i polewamy nią wierzch ciasta robiąc wzorki. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej do następnego dnia.
Porady
Ciasto można przygotować bez alkoholu, wtedy rodzynki wystarczy sparzyć gorącą wodą przed dodaniem do ciasta, natomiast do ponczu dodajemy odrobinę soku z cytryny.
Komentarze