Włoski orzeszek z nutą alkoholu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Suche składniki połącz i dodaj porcjami do masy, wymieszaj ręcznie. Piec 30min w 170C. Blaszka 25x32. Po upieczeniu biszkopt przecinamy na pół, dolny nasączamy wodą wymieszaną z wódką.
2.Masa orzechowa: Orzechy zmielić. Mleko zagotować z cukrem, wsypać orzechy_gotowac ok 8min. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puch, dodać porcjami zimną masę orzechową. Wlać wódkę. Zmiksuj. Masę podziel na 2części.
3.Ciasto orzechowe: Białka ubić z solą na puch, dodaj cukier. Następnie dodaj mąki i proszek, wymieszaj ręcznie. Na koniec dodaj posiekane drobno orzechy. Piec 30min w 180c. Ostudzić.
Komentarze