Włoski orzeszek z nutą alkoholu

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 5 min
  • Dla 10 osób
  • Trudny

Sprawdzi się idealnie na różnych uroczystościach.

  • 2 godz. 5 min
  • Dla 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Biszkopt:
    7jaj
    1szkl mąki pszennej
    1budyń śmietankowy
    1szkl cukru
    1łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa orzechowa:
    30dag orzechów włoskich
    300ml mleka
    20dag cukru
    30 dag masła
    1kieliszek wódki

    Warstwa orzechowa:
    5białek
    250g orzechów pokrojonych drobno
    1szkl cukru
    1łyżka mąki ziemniaczanej
    1łyżka mąki pszennej
    1łyżeczka proszku do pieczenia
    Szczypta soli

    Dodatkowo:
    Masa krówkowa
    Orzechy do posypania wierzchu

    Do nasączenia:
    1 kieliszek wódki
    0,5szkl wody gazowanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Alkohole

Włoski orzeszek z nutą alkoholu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Suche składniki połącz i dodaj porcjami do masy, wymieszaj ręcznie. Piec 30min w 170C. Blaszka 25x32. Po upieczeniu biszkopt przecinamy na pół, dolny nasączamy wodą wymieszaną z wódką.
  • 2. Masa orzechowa: Orzechy zmielić. Mleko zagotować z cukrem, wsypać orzechy_gotowac ok 8min. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puch, dodać porcjami zimną masę orzechową. Wlać wódkę. Zmiksuj. Masę podziel na 2części.
  • 3. Ciasto orzechowe: Białka ubić z solą na puch, dodaj cukier. Następnie dodaj mąki i proszek, wymieszaj ręcznie. Na koniec dodaj posiekane drobno orzechy. Piec 30min w 180c. Ostudzić.
  • 4. Przełożenie: biszkopt-masa orzechowa-wkladka orzechowa -masa orzechowa - biszkopt -masa krówkowa - orzechy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować