Ciasto z dwoma biszkoptami, przełożone kremem z pralinkami. Ciasto dla dorosłych, oblane polewą czekoladową, wyszło pyszne.
2 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT: 2 X (30x40):
-4 jajka
-150 g. cukru
-70 g. mąki tortowej
-50 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżka czarnego kakao
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
NASĄCZENIE:
-1/2 szklanki rozcieńczonego alkoholu
KREM PRALINKOWY:
-660 ml.śmietanki 30 %
-400 g. Pralinek z koniakiem
-500 g. serka mascarpone
-800 g. jogurtu greckiego
-50 g. cukru pudru
-45 g. żelatyny
-3/4 szklanki wody
POLEWA CZEKOLADOWA:
-200 g. gorzkiej czekolady
-50 g. masła
-trochę mleka
Ciasto biszkoptowe z nutą alkoholu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Jednocześnie mieszać ale już łopatką. Przelać do blaszki 30x40, wyścielanej papierem do pieczenia.Piec ok.20-25 min. w 175 *C. Po upieczeniu odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i ostudzić.
Drugi upiec taki sam.Jeden biszkopt ułożyć w tej samej blaszce lecz z wyżej zabezpieczonymi bokami.Biszkopt nasączyć wodą z alkoholem.
2.krem-Pralinki rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić i schłodzić z pół godz. w lodówce, albo i na całą noc.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego. Pralinkową śmietankę ubić z serkiem, jogurtem i cukrem pudrem. Miksując dolewać letnią żelatynę, ale nie miksować za długo.Przelać do blaszki na biszkopt.
3.Przykryć biszkoptem, górą do dołu.
4.polewa-Czekoladę rozpuścić nad parą z masłem i trochę z mlekiem. Ostudzić do letniego, polać na biszkopt i rozsmarować. Ciasto schłodzić w lodówce i przetrzymywać też w lodówce w ciepłe dni.
Komentarze