Ciasto biszkoptowe z nutą alkoholu

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto z dwoma biszkoptami, przełożone kremem z pralinkami. Ciasto dla dorosłych, oblane polewą czekoladową, wyszło pyszne.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT: 2 X (30x40):
    -4 jajka
    -150 g. cukru
    -70 g. mąki tortowej
    -50 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka czarnego kakao
    -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    NASĄCZENIE:
    -1/2 szklanki rozcieńczonego alkoholu

    KREM PRALINKOWY:
    -660 ml.śmietanki 30 %
    -400 g. Pralinek z koniakiem
    -500 g. serka mascarpone
    -800 g. jogurtu greckiego
    -50 g. cukru pudru
    -45 g. żelatyny
    -3/4 szklanki wody

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    -200 g. gorzkiej czekolady
    -50 g. masła
    -trochę mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto biszkoptowe z nutą alkoholu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto biszkoptowe z nutą alkoholu 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Jednocześnie mieszać ale już łopatką. Przelać do blaszki 30x40, wyścielanej papierem do pieczenia.Piec ok.20-25 min. w 175 *C. Po upieczeniu odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i ostudzić.
    Drugi upiec taki sam.Jeden biszkopt ułożyć w tej samej blaszce lecz z wyżej zabezpieczonymi bokami.Biszkopt nasączyć wodą z alkoholem.
  • Ciasto biszkoptowe z nutą alkoholu 2. krem-Pralinki rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić i schłodzić z pół godz. w lodówce, albo i na całą noc.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego. Pralinkową śmietankę ubić z serkiem, jogurtem i cukrem pudrem. Miksując dolewać letnią żelatynę, ale nie miksować za długo.Przelać do blaszki na biszkopt.
  • Ciasto biszkoptowe z nutą alkoholu 3. Przykryć biszkoptem, górą do dołu.
  • Ciasto biszkoptowe z nutą alkoholu 4. polewa-Czekoladę rozpuścić nad parą z masłem i trochę z mlekiem. Ostudzić do letniego, polać na biszkopt i rozsmarować. Ciasto schłodzić w lodówce i przetrzymywać też w lodówce w ciepłe dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować