Chałwowiec

5 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem na emeryturze, więc dorosłe dzieci często oddają mi pod opiekę wnuki. 3-letni Szymek i 13-letni Kuba bardzo lubią moje obiady, zwłaszcza że potem czeka na nich pyszny deser.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 6 jajek
    ● szklanka cukru
    ● cukier waniliowy
    ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● łyżka mąki pszennej
    ● 3 budynie czekoladowe bez cukru
    Masa:
    ● 2 budynie waniliowe bez cukru
    ● kostka margaryny
    ● 3 szklanki mleka
    ● 30 dag chałwy waniliowej
    ● starta czekolada
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chałwowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chałwowiec 1. Jajka sparzamy, oddzielamy
    żółtka od białek. Białka ubijamy
    na sztywną pianę. Miksując,
    stopniowo dodajemy cukier
    wymieszany z cukrem
    waniliowym oraz żółtka. Mąkę,
    budynie i proszek mieszamy
    i dodajemy do masy. Całość
    delikatnie mieszamy. Pieczemy
    30 minut w piekarniku rozgrzanym
    do temp. 160 °C.
    Ciasto przekrawamy w poprzek
    na dwa placki.
  • Chałwowiec 2. Budynie gotujemy na mleku,
    studzimy. Margarynę siekamy
    i ucieramy, dodając po łyż ce
    zimnego budyniu. Na koniec dodajemy
    zmiksowaną chałwę.
  • Chałwowiec 3. Na jeden placek wykładamy
    połowę masy, przykrywamy
    drugim plackiem i wykładamy
    resztę kremu. Wierzch posypujemy
    czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować