Chałwowiec

5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz.

Większość czasu poświęcam 2-letniej córce, a w wolnych chwilach doskonalę swoje kulinarne umiejętności.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:

    1/2 kg mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    kostka margaryny
    5 żółtek
    1/2 szkl. cukru
    1-2 łyżki śmietany

    Oraz:
    1/2 szkl. cukru
    łyżeczka mąki ziemn.
    5 białek
    30 dag masła
    20 dag chałwy
    słoik powideł
    1 szkl. sezamu
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Powidła

Chałwowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół, rozwałkowujemy. Jeden placek wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25x37 cm). Smarujemy powidłami. Białka ubijamy, stopniowo dodając cukier i mąkę ziemniaczaną. Wykładamy na powidła. Pieczemy ok. 50 minut w 180 °C. Studzimy.
  • 2. Sezam podsmażamy na 1/3 roztopionego masła. Dodajemy 2 łyżki cukru pudru i miód, mieszamy, aż się rozpuszczą. Smarujemy drugi placek. Pieczemy ok. 50 minut w 180 °C.
  • 3. Masa: resztę masła o temperaturze pokojowej ucieramy na puch, stopniowo dodając pokruszoną chałwę. Smarujemy placek z bezą i przykrywamy plackiem z sezamem. Lekko dociskamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Śliwki Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować