Cebularze

0 (0 ocen)

  • 60 min

Cebula to warzywo, które bardzo często wykorzystuję podczas przygotowywania różnych potraw. Cebularze na pewno posmakują wielbicielom dań cebulowych.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    35 dag mąki
    180 ml letniej wody
    2 dag drożdży
    20 ml oliwy z oliwek
    1 łyżeczka soli
    0,5 łyżeczki cukru

    Farsz:
    3 cebule
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    sól
    pieprz

    Oraz:
    1 jajko
    mak do posypania
    ok. 10-15 dag startego, żółtego sera

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cebularze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Cebule obierz, pokrój w piórka, podsmaż na oleju na złoto. Wlej 0,5 szkl. wody. Smaż do momentu, aż woda odparuje. Dodaj oregano i zioła prowansalskie. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Wystudź.
  • 2. Ciasto: Drożdże, cukier, 0,5 łyżeczki soli, 3 łyżki mąki i 90 ml letniej wody wymieszaj. Odstaw na 10 min. w ciepłe miejsce. Mąkę przesiej do miski, dodaj rozczyn, resztę soli, pozostałą wodę i oliwę. Wyrób ciasto. Odstaw ponownie w ciepłe miejsce na 15 min. do wyrośnięcia.
  • 3. Po tym czasie ciasto podziel na 6 części. Z każdej rozwałkuj okrągły placek. Następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na każdy placek wyłóż porcję cebulowego farszu. Rozsmaruj. Wierzch posyp odrobiną maku i startym, żółtym serem.
  • 4. Cebularze wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C. Piecz ok. 25 min.

Porady

Cebularze dobrze smakują z ketchupem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować