1.Farsz: Cebule obierz, pokrój w piórka, podsmaż na oleju na złoto. Wlej 0,5 szkl. wody. Smaż do momentu, aż woda odparuje. Dodaj oregano i zioła prowansalskie. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Wystudź.
2.Ciasto: Drożdże, cukier, 0,5 łyżeczki soli, 3 łyżki mąki i 90 ml letniej wody wymieszaj. Odstaw na 10 min. w ciepłe miejsce. Mąkę przesiej do miski, dodaj rozczyn, resztę soli, pozostałą wodę i oliwę. Wyrób ciasto. Odstaw ponownie w ciepłe miejsce na 15 min. do wyrośnięcia.
3.Po tym czasie ciasto podziel na 6 części. Z każdej rozwałkuj okrągły placek. Następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na każdy placek wyłóż porcję cebulowego farszu. Rozsmaruj. Wierzch posyp odrobiną maku i startym, żółtym serem.
4.Cebularze wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C. Piecz ok. 25 min.
Komentarze