• 2 godz. 10 min
  • Dla 6 osób

Drożdżowe bułeczki z wytrawnym nadzieniem również mogą zachwycić swym smakiem.
Tym razem nadzienie z karmelizowanej cebulki z makową posypką.

  • 2 godz. 10 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • CIASTO:

    120 ml letniego mleka
    1 szklanka mąki
    10 g drożdży
    1 jajo
    20 g masła
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli

    FARSZ:

    3 duże cebule
    sól
    pieprz
    olej

    PONADTO:

    mak
    żółtko do posmarowania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Cebulaki

Cebulaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić z cukrem, dodać letnie mleko i 2 łyżki mąki i przygotować zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Cebule obrać, pokroić w piórka i zeszklić na oleju, doprawić sola i pieprzem.

    Zaczyn dokładnie połączyć z resztą mąki, jajkiem i roztopionym masłem, wyrabiając gładkie i sprężyste ciasto.

    Ciasto podzielić na 6 równych części, formując z każdej części placek.
    Na środek każdego placka nałożyć po łyżce farszu.

    Bułeczki ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia.

    Wierzch bułeczek posypać makiem, brzegi posmarować roztrzepanym żółtkiem.

    Piec około 20 minut przez 180 stopni do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dania do szkoły

Podobne przepisy

To może cię zainteresować