Carpaccio z owoców morza

5 (2 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Carpaccio z macek ośmiornicy i kalmara to pyszna i elegancka przystawka. Zarówno ośmiornica jak i kalmar są delikatne w smaku, więc idealnie komponują się z sosem winegret.

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g blanszowanych macek ośmiornicy
    tuba kalmara
    sól morska ziołowa
    2 liście laurowe
    50 ml sosu mirin

    sos winegret:
    sok z cytryny
    5-6 łyżek oleju rzepakowego
    łyżka płynnego miodu
    ząbek czosnku
    natka pietruszki
    sól morska ziołowa
    pieprz kolorowy

    do przybrania:
    młode listki szpinaku
    koperek
    marynowane cebulki perłowe
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania z ryb

Carpaccio z owoców morza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przyg 1. Macki ośmiornicy wkładamy do tuby kałamarnicy. Tak nafaszerowaną kałamarnicę przekładamy do siatki wędliniarskiej.

    Na dnie naczynia żaroodpornego wkładamy liście laurowe i wlewamy sos mirin. Kałamarnicę posypujemy solą ziołową i przekładamy do naczynia. Naczynie przykrywamy, wstawiamy do parowaru. Gotujemy na parze przez 40 minut. Zostawiamy do ostudzenia. Ostudzone zawiniątko wstawiamy do lodówki, żeby dobrze zastygło.
    Kałamarnicę wyjmujemy z siatki i kroimy ostrym nożem w cienkie plastry. Układamy na półmisku. Ozdabiamy listkami szpinaku, koperkiem i cebulkami. Składniki sosu mieszamy i skrapiamy nim carpaccio.

    Porada: Tak przygotowana ośmiornica idealnie się kroi więc można ją podawać również na półmisku wędlin lub na półmisku z rybami. Tak przygotowana ośmiornica również wyśmienicie smakuje podana w kanapce zamiast tradycyjnej wędliny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalmary Ośmiornica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować