Obłędne Cappuccino

0 (0 ocen)

  • 2 min

Ciasto niebywale smaczne, delikatne i nie tak drogie. Nawet początkująca kuchareczka poradzi sobie z nim na pewno:)

  • 2 min

Składniki:

  • - 1 szkl. cukru
    - 6 jaj
    - 2 łyżki kakao
    - 1 l kremówki 30% lub 36%
    -1,25 szl. mąki pszennej lub tortowej
    - łyżka oliwy
    - 4 śmietan-fixy
    - 6 łyżek cappuccino o dowolnym smaku
    - pół tabliczki czekolady gorzkiej
    - 1/2 szkl. cukru pudru
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Obłędne cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cappuccino 1. 1. Do miski wbijamy jaja, dodajemy cukier i ubijamy do białości. Następnie dodajemy mąkę, oliwę, proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko razem miksujemy, aż składniki ładnie się połączą.

    2. Blaszkę 25x35 (zwykłą dużą) wykładamy papierem do pieczenia, ciasto wylewamy i pieczemy w 180 st. C przez 35 min. Najlepiej pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy po wbiciu w ciasto jest suchy. Studzimy biszkopcik w piekarniku, by nie opadł. Kiedy już będzie zimny, przekrawamy go na 2 równe części (ja robię to nicią - najlepiej).

    3. Zimną kremówkę ubijamy mikserem, dodajemy śmietan-fixy oraz cukier puder. Gotowy krem dzielimy na porcje i do jednej z nich dodajemy cappuccino i mikserem mieszamy.

    4.Jeden blat biszkoptu smarujemy masą z cappuccino, przykrywamy drugim blatem, następnie wykładamy bitą śmietanę. Posypujemy tartą czekoladą i wstawiamy do lodówki, by nasze ciacho mogło sobie odpocząć i spokojnie nabierać uwodzicielskiego smaku...;)

Porady

Jeśli nie jesteś pewna, czy śmietan-fixy poradzą sobie z kremówką, możesz rozpuścić 1,5 łyżeczki żelatyny w 1/4 szkl. gorącej wody i zimny roztwór dodać do masy przed podzieleniem jej na 2 porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować