Calzone a'la gyros

0 (0 ocen)

Myślę, że taka odsłona gyrosa zasmakuje wszystkim.

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki pszennej
    20g drożdży
    łyżka cukru
    szklanka letniego mleka
    3 łyżki roztopionego, ciepłego masła
    1 jajko
    Farsz:
    500g mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka)
    pół czerwonej i pół żółtej papryki
    cebula
    olej
    pół główki kapusty pekińskiej
    3-4 łyżki przecieru pomidorowego
    pół puszki kukurydzy
    jajko
    sól, pieprz, bazylia, tymianek, oregano, ostra lub słodka papryka w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Calzone a'la gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier, wierzch posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min w ciepłe miejsce. Mąkę mieszamy z jajkiem, masłem, szczyptą soli i gotowym rozczynem. Wyrabiamy i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
  • 2. Farsz:
    Mięso kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju z cebulą pokrojoną w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy, kukurydzę odsączamy. Warzywa dodajemy do mięsa i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 5-6 porcji i wałkujemy. Nakładamy ostygnięty farsz i formujemy pierogi. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy do zrumienienia w 180 stopniach.

Porady

Można dodać do farszu pieczarki i czerwoną fasolę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować