Calzone a'la gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier, wierzch posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min w ciepłe miejsce. Mąkę mieszamy z jajkiem, masłem, szczyptą soli i gotowym rozczynem. Wyrabiamy i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
2.Farsz:
Mięso kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju z cebulą pokrojoną w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy, kukurydzę odsączamy. Warzywa dodajemy do mięsa i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy. Odstawiamy do wystudzenia.
3.Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 5-6 porcji i wałkujemy. Nakładamy ostygnięty farsz i formujemy pierogi. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy do zrumienienia w 180 stopniach.
Porady
Można dodać do farszu pieczarki i czerwoną fasolę.
Komentarze