Calzone a'la kebab - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku (ok 1/4 szklanki). W razie potrzeby dodać trochę mąki (konsystencja musi być jak gęsta śmietana). Wymieszać dokładnie. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn urośnie wszystkie składniki na ciasto razem dokładnie zagnieść. Wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na koło.
2.FARSZ
Filety pokroić w kostkę. Posypać przyprawą do gyrosa. Usmażyć na oliwie. Pieczarki pokroić na plasterki i przesmażyć, posolić. Kapustę pekińską drobno pokroić. Cebulę w piórka i przesmażyć na oliwie. Kukurydzę osączyć. Do koncentratu pomidorowego dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię i ok 5 łyżek wody i 1 łyżkę oliwy. Wymieszać. Cebulkę wymieszać z kapustą i pieczarkami.
3. Każdy krążek ciasta posmarować sosem pomidorowym omijając brzegi. Na połowę nakładać farsz: kapustę z cebulą i pieczarkami, mięso, posypać kukurydzą i startym serem. Zawinąć na pół (jak pieroga) i skleić brzegi.
4.Calzone ułożyć na blaszce na papierze pergaminowym. Wierzch każdego pieroga posmarować olejem i piec 30 minut w 180 st C.
Porady
Wierzch calzone przed podaniem można polać ketchupem lub sosem czosnkowym.
Komentarze