Całuśny pstrąg - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybka
Oprawione ryby natrzeć cytryną i przyprawami. Do środka pstrąga włożyć, poszatkowane i wymieszane, natkę pietruszki i szczypiorek. W międzyczasie rozgrzać na patelni tłuszcz i podlać winem. Ułożyć w winie pstrągi, na wierzch posypać natką pietruszki i szczypiorkiem, przykryć. Pod przykryciem dusić około 20-25 minut. Przed podaniem posypać po wierzchu mieszanką natki pietruszki ze szczypiorkiem i skropić sokiem z cytryny.
Warzywka
Do tak przygotowanego pstrąga doskonale pasują warzywa na ciepło. Jak je zrobić? W garnku nastawić wodę i wrzucić marchewkę pokrojoną w talarki. Ziemniaki pokroić w kostkę i dorzucić do marchewki w momencie, kiedy woda będzie wrzała. Wszystko gotować około 15 minut, odcedzić. Brokuły rozdrobnione na różyczki zblanszować w gorącej wodzie. Następnie w większym rondelku rozgrzać oliwę, wrzucić wszystkie odcedzone warzywa, doprawić solą, vegetą oraz pieprzem i podusić pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
Finisz...
Gotowa ryba z kolorowymi warzywami na ciepło jest przedstawiona na zdjęciu PS... W RAMACH SCISLOSCI ZDJECIE JEST JUZ PO :) . Pstrąg świetnie też komponuje się z frytkami. Do tego lampka białego wytrawnego wina,
Komentarze