Buraczkowe bułeczki

0 (0 ocen)

Dzięki obecności buraczków pieczywo nie jest suche, nabiera ciekawego wyglądu i koloru.Takie bułeczki najlepiej smakują podane do sałatek, a już rewelacyjnie do sałatki śledziowej. Smak buraczków i śledzia bowiem zawsze pysznie się komponuje!

Składniki:

  • Składniki na około 6-7 sztuk:
    • ok 5-6 małych buraczków,
    • tymianek do smaku,
    • 2 szklanki letniej wody,
    • 40 g świeżych drożdży,
    • 2 łyżki oleju,
    • 1 łyżeczka miodu,
    • 1 łyżeczka soli,
    • 100 gram płatków owsianych (błyskawicznych),
    • 200 gram mąki pszennej razowej,
    • 400 gram mąki pszennej typ 500
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Buraczki

Buraczkowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sypkie składniki 1. Buraczki myjemy i gotujemy do miękkości. Ugotowane studzimy. Część buraczków ścieramy na drobnych oczkach, tak by uzyskać ¾ szklanki. Drobno starte buraczki będą przeznaczone do środka ciasta. Pozostałe buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Te buraczki będziemy wykładać na gotowe ciasto.
    W szklance wody rozpuszczamy drożdże, miód oraz ok 3 łyżki mąki. Powstały rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut.
    Między czasie do miski przekładamy sypkie składniki: mąkę pszenną, razową, płatki oraz sól.
  • dodanie buraczków 2. Do tak przygotowanych składników dodajemy olej, pozostałą wodę, starte na drobnych oczkach buraczki oraz wlewamy wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy około 10-15 minut.
  • ciasto przed wyrośnięciem 3. Wyrobione odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • rolowanie 4. Gotowe, wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na 6-7 części. Każdy kawałek wałkujemy nadając mu kształt prostokąta. Na rozwałkowane ciasto wykładamy po 1-2 łyżki startych buraczków. Rozsmarowane buraczki posypujemy tymiankiem do smaku.
    Zawijamy delikatnie brzegi ciasta i zwijamy rulony, delikatnie je rozciągając.
  • przed wyrośnięciem 5. Podłużne bułeczki przekładamy na blaszkę, smarujemy wodą, posypujemy płatkami i pozostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia.
    Po tym czasie bułki pieczemy około 30 minut w 180°C. gotowe studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować