Buraczki z cukinią zamknięte w słoiczku doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
3 kg ugotowanych buraków
3 kg cukinii
1 kg cebuli
1/2 kg papryki
sól
Zalewa:
1 szklanka octu
1 szklanka oleju
3 płaskie łyżeczki soli
3 łyżki cukru
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
kilka listków laurowych
Buraczki z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczki ugotować, zetrzeć na grubej tarce. Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z nasion również zetrzeć na grubej tarce, posolić troszkę, odstawić na ok. pół godziny. Cebulę pokroić w drobną kostkę troszkę posolić odstawić. Cebulę i cukinię odcisnąć z nadmiaru wody dodać do buraków, paprykę kroimy w kostkę również dodajemy do buraków. Przygotować zalewę z podanych składników zalać warzywa. Pogotować ok.15-20 minut. Przełożyć do wyparzonych słoiczków.
Ja dodatkowo pasteryzuje ok 5-7 minut.
Komentarze