Buraczki na ciepło

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Buraczki na ciepło, na maśle, zabielane śmietaną, słodko - kwaśne to najlepszy dodatek do mięs, rozgrzewające, szczególnie polecane do zimowych obiadów. Przygotowanie ich jest bardzo łatwe.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 duże lub 6 małych buraków ( ugotowanych do miękkości lub upieczonych w folii w piecu)
    2 czubate łyżki masła
    1/2 szklanki śmietany kwaśnej 18%
    łyżka płaska cukru, łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu czarnego, sok z 1/2 cytryny lub łyżka octu spirytusowego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Buraczki na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Buraczki gotujemy lub pieczemy w piekarniku, zawinięte w folię. Zawsze w łupinie. W zależności od wielkości buraków czas pieczenia czy gotowania jest różny. Sprawdzamy ich miękkość patyczkiem do szaszłyków, jeśli wbija się dosyć gładko, znaczy buraki są miękkie. Możemy przygotować buraki dzień wcześniej i przechować je w lodówce.
  • o 2. Miękkie, upieczone buraki obieramy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach, tak jak ziemniaki na placki. Ugotowane najpierw odcedzamy z gorącej wody i zalewamy zimną. Po upływie pół godziny obieramy i ścieramy na tarce. W rondelku roztapiamy masło, wrzucamy starte buraki, lekko podsmażamy. Niech trochę odparuje sok. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy. Na sam koniec wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy.

    Buraczki gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Szybka kuchnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować