Buraczki na ciepło, na maśle, zabielane śmietaną, słodko - kwaśne to najlepszy dodatek do mięs, rozgrzewające, szczególnie polecane do zimowych obiadów. Przygotowanie ich jest bardzo łatwe.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 duże lub 6 małych buraków ( ugotowanych do miękkości lub upieczonych w folii w piecu)
2 czubate łyżki masła
1/2 szklanki śmietany kwaśnej 18%
łyżka płaska cukru, łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu czarnego, sok z 1/2 cytryny lub łyżka octu spirytusowego
Buraczki na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczki gotujemy lub pieczemy w piekarniku, zawinięte w folię. Zawsze w łupinie. W zależności od wielkości buraków czas pieczenia czy gotowania jest różny. Sprawdzamy ich miękkość patyczkiem do szaszłyków, jeśli wbija się dosyć gładko, znaczy buraki są miękkie. Możemy przygotować buraki dzień wcześniej i przechować je w lodówce.
2.Miękkie, upieczone buraki obieramy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach, tak jak ziemniaki na placki. Ugotowane najpierw odcedzamy z gorącej wody i zalewamy zimną. Po upływie pół godziny obieramy i ścieramy na tarce. W rondelku roztapiamy masło, wrzucamy starte buraki, lekko podsmażamy. Niech trochę odparuje sok. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy. Na sam koniec wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Komentarze