Pyszna kombinacja smaków, ciekawe i proste wykonanie, zachwyci swym wyglądem jak i smakiem wszystkich
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto:
2 szklanki mleka
1 szklanki wody gazowanej
1 duże jajko lub 2 małe
szczypta soli
1 cukier wanilinowy
2 łyżki oleju
mąka pszenna ok. 3 szklanki
1 szklanka wody z ugotowanych buraków - do tego potrzebny duży burak
farsz:
100 gram ugotowanych ziemniaków
2 cebule
150 gram białego sera
sól i pieprz do smaku
1 ugotowany burak
Buraczane naleśniki z buraczano-ruskim farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dużego buraka obieramy i kroimy w średnią kostkę. Zalewamy go 1,5 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Później zlewamy buraczaną wodę i odstawiamy by przestygła.
Ze składników na ciasto przygotowujemy ciasto naleśnikowe przypominające konsystencję śmietany nie za gęste i nie za rzadkie. I smażymy naleśniki.
2.Ziemniaki, buraka i ser przekładamy do miski i tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków. Cebule obieramy, drobno siekamy i rumienimy na odrobinie oleju. Dodajemy do farszu i doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu do smaku. Dokładnie mieszamy i gotowe.
3.Bierzemy naleśnik i rozsmarowujemy na nim farsz na środku naleśnika.
Zaczynamy zwijać jak na krokiety.
Zwinięte naleśniki z farszem możemy jeść już takie na zimno lub możemy podsmażyć je i podawać też na ciepło.
Komentarze