Bułki z masełkiem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko mieszamy z wodą i lekko podgrzewamy. Odlewamy ok. 1/4 szklanki, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i łyżkę mąki pszennej, mieszamy. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Resztę mąki pszennej i 30 dag mąki żytniej mieszamy w misce z pokruszonym twarogiem, przyprawą curry i solą.
2.Do tej mieszanki dodajemy wyrośnięty rozczyn i ręsztę mleka z wodą. Wyrabiamy na gładkie ciasto do momentu, aż przestanie kleić się do miski (jeśli jeszcze klei się do rąk, nie należy się przejmować). Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
3.Po tym czasie dosypujemy resztę mąki żytniej i jeszcze raz wyrabiamy n gładko. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dokładnie mieszamy z masłem.
4.Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki wielkości brzoskwini, formujemy owalne bułeczki i układamy na natłuszczonej blasze. Pozostawiamy na kilka minut do podrośnięcia. Następnie nacinamy ostrym nożem po kilka razy w poprzek mniej więcej do połowy głebokości każdej bułeczki. W nacięcia wkładamy po trochę masełka i znów zostawiamy na parę minut do podrośnięcia. Pieczemy po ok. 25 minut w 200 stopniach.
Komentarze