Bułki z masełkiem czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Te sycące bułeczki pszenno- żytnie są świetnym dodatkiem do zup jak również bazą do pysznych kanapek.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej,
    40 dag mąki żytniej,
    6 dag drożdży,
    15-20 dag twarogu,
    1/2 szkl. mleka,
    2 szkl. wody,
    łyżka soli,
    1/2 łyżeczki cukru,
    1/3 łyżeczki curry,
    4 duże ząbki czosnku,
    2 łyżki miękkiego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułki z masełkiem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko mieszamy z wodą i lekko podgrzewamy. Odlewamy ok. 1/4 szklanki, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i łyżkę mąki pszennej, mieszamy. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Resztę mąki pszennej i 30 dag mąki żytniej mieszamy w misce z pokruszonym twarogiem, przyprawą curry i solą.
  • 2. Do tej mieszanki dodajemy wyrośnięty rozczyn i ręsztę mleka z wodą. Wyrabiamy na gładkie ciasto do momentu, aż przestanie kleić się do miski (jeśli jeszcze klei się do rąk, nie należy się przejmować). Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
  • 3. Po tym czasie dosypujemy resztę mąki żytniej i jeszcze raz wyrabiamy n gładko. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
    Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dokładnie mieszamy z masłem.
  • 4. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki wielkości brzoskwini, formujemy owalne bułeczki i układamy na natłuszczonej blasze. Pozostawiamy na kilka minut do podrośnięcia. Następnie nacinamy ostrym nożem po kilka razy w poprzek mniej więcej do połowy głebokości każdej bułeczki. W nacięcia wkładamy po trochę masełka i znów zostawiamy na parę minut do podrośnięcia. Pieczemy po ok. 25 minut w 200 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka żytnia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować