Zapiekanki z masełkiem ziołowo-czosnkowym

4.99 (158 ocen)

  • 40 min

Najlepsze na świecie bo zdrowsze od tych z budki, smaczniejsze i domowe. Ulubione zapiekanki mojego Męża. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efektem są uśmiechnięte buzie i najedzone brzuszki domowników lub imprezowych gości.

  • 40 min

Składniki:

  • Na 8 zapiekanek:

    -4 półbagietki
    -4 duże plastry szynki (u mnie wiejska)
    -2 duże cebule
    -1 duży pomidor
    -30 dag żółtego sera w kostce
    -100 gram miękkiego masła
    -2 ząbki czosnku
    -1/2 łyżeczki suszonej bazylii
    -1/2 łyżeczki suszonego oregano

Wystaw ocenę:

4.99 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki Szynki Ser

Zapiekanki z masełkiem ziołowo-czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło wrzucamy do małej miseczki. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oregano i bazylię. Dokładnie łączymy.
  • 2. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę, a pomidora w cienkie plasterki. Szynkę przekrawamy na pół.
  • 3. Bagietki dzielimy na połowy. Każdą z nich smarujemy masełkiem, następnie posypujemy kostkami cebuli, układamy pół plastra szynki, po 2-3 plastry pomidora i posypujemy startym serem.
  • 4. Pieczemy na blaszce wyłożonej folią aluminiową przez 20-25 minut w 180 stopniach. Podajemy zaraz po upieczeniu, jeszcze gorące, jeśli lubimy polewamy ketchupem i majonezem.

Porady

-Takie zapiekanki stanowią świetną, imprezową przekąskę. -Zapiekanki spokojnie możemy upiec w starym prodziżu, bez regulacji temperatury. Wykładamy go wtedy folią aluminiową i pieczemy przez 20 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Pomidor Sery Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować