Od bardzo dawna poszukiwałam przepisu na bułki poznańskie. U mnie jest to dość popularne pieczywo jednak ciężko je znaleźć idealnie świeże lub jeszcze ciepłe. A ja takie pieczywo lubię najbardziej.
Bułki poznańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W wodzie rozpuszczamy cukier i wsypujemy drożdże. Odstawiamy na 15minut.
2.Następnie do rozczynu wsypujemy resztę składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Potrwa to około 5 minut. Ciasto będzie średnio luźne, na pewno nie zbite. Podczas wyrabiania stopniowo przestanie kleić się do rąk
3.Gotowe ciasto umieszczamy w misce wysmarowanej olejem. Umieszczamy ją w worku foliowym lub zafoliowujemy i odstawiamy na 1,5h do wyrośnięcia
4.Po tym czasie dzielimy ciasto na 100g porcje i formujemy z nich jajowate bułki. Umieszczamy je na papierze do pieczenia lekko oprószonym mąką i lekko spłaszczamy
5.Na każdej bułce robimy głębokie nacięcie, które niemalże rozetnie bułkę na pół.
6.Następnie blaszkę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h do napuszenia.
7.Nagrzewamy piekarnik do 220st.
Spryskujemy bułki wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25minut do zezłocenia.
Komentarze