BUŁKI POZNAŃSKIE

4.5 (159 ocen)

  • Dla 9 osób
  • Średni

Od bardzo dawna poszukiwałam przepisu na bułki poznańskie. U mnie jest to dość popularne pieczywo jednak ciężko je znaleźć idealnie świeże lub jeszcze ciepłe. A ja takie pieczywo lubię najbardziej.

  • Dla 9 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka typ 650: 3.8 szklanki
    - olej roślinny: 2 łyżki
    - cukier: 0.75 łyżki
    - letnia woda: 1 szklanka
    - drożdże instant: 0.75 łyżki
    - sól: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułki poznańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W wodzie rozpuszczamy cukier i wsypujemy drożdże. Odstawiamy na 15minut.
  • 2. Następnie do rozczynu wsypujemy resztę składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Potrwa to około 5 minut. Ciasto będzie średnio luźne, na pewno nie zbite. Podczas wyrabiania stopniowo przestanie kleić się do rąk
  • 3. Gotowe ciasto umieszczamy w misce wysmarowanej olejem. Umieszczamy ją w worku foliowym lub zafoliowujemy i odstawiamy na 1,5h do wyrośnięcia
  • 4. Po tym czasie dzielimy ciasto na 100g porcje i formujemy z nich jajowate bułki. Umieszczamy je na papierze do pieczenia lekko oprószonym mąką i lekko spłaszczamy
  • bułki poznańskie 5. Na każdej bułce robimy głębokie nacięcie, które niemalże rozetnie bułkę na pół.
  • 6. Następnie blaszkę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h do napuszenia.
  • bułki poznańskie 7. Nagrzewamy piekarnik do 220st.
    Spryskujemy bułki wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25minut do zezłocenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować