Bułki drożdżowe z ricottą i czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru w dużej misce, aż staną się płynne, dosyp łyżkę mąki i kilka łyżek ciepłego mleka. Odstaw na 15-30 minut w ciepłe miejsce. Przykryj ściereczką.
2.Gdy drożdże podrosną, dodaj roztrzepane jajko, 2/3 mąki, resztę mleka, ostudzone masło, sól, wyrabiaj ciasto, aż będzie odchodzić od miski i rąk, w razie potrzeby odrobinę podsypując pozostałą mąką. Wyrabiaj około 15 minut i pozostaw minimum na godzinę, przykryte ściereczką.
3.Do misy miksera wrzuć ricottę, cukier i żółtko - dokładnie wymieszaj.
Piekarnik nastaw na 180 stopni.
4.Ciasto jeszcze raz wyrób i podziel na pół, uformuj prostokąt i podziel go na 3 mniejsze. Na każdą połówkę nakładaj dwie kopiaste łyżeczki sera i ułóż 10 czereśni. Brzegi dobrze dociśnij, ja dodatkowo zawinęłam jak pierogi, ułóż na blasze w sporych odstępach.
5.Odczekaj 15 minut aż podrosną, posmaruj białkiem i obsyp cukrem perlistym. Piecz 30 minut na zloty kolor. Studź na kratce.
Porady
Bułeczki można po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.
Komentarze