Bułki drożdżowe z ricottą i czereśniami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepyszne bułeczki. Gdy tylko ich skosztowałam stwierdziłam, że nigdy więcej nie kupię drożdżówki w cukierni.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    15g świeżych drożdży
    270-300g + jedna łyżka mąki użyłam typ 650
    100ml ciepłego mleka
    40g + 1 łyżeczka cukru
    30g stopionego masła
    1 jajko
    szczypta soli

    Składniki na nadzienie:

    250g ricotty
    1 żółtko
    35g cukru
    60 wydrylowanych czereśni

    Dodatkowo:

    1 białko do posmarowania bułek
    cukier perlisty do posypania
    mąka do podsypania przy wałkowaniu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułki drożdżowe z ricottą i czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru w dużej misce, aż staną się płynne, dosyp łyżkę mąki i kilka łyżek ciepłego mleka. Odstaw na 15-30 minut w ciepłe miejsce. Przykryj ściereczką.
  • 2. Gdy drożdże podrosną, dodaj roztrzepane jajko, 2/3 mąki, resztę mleka, ostudzone masło, sól, wyrabiaj ciasto, aż będzie odchodzić od miski i rąk, w razie potrzeby odrobinę podsypując pozostałą mąką. Wyrabiaj około 15 minut i pozostaw minimum na godzinę, przykryte ściereczką.
  • 3. Do misy miksera wrzuć ricottę, cukier i żółtko - dokładnie wymieszaj.
    Piekarnik nastaw na 180 stopni.
  • 4. Ciasto jeszcze raz wyrób i podziel na pół, uformuj prostokąt i podziel go na 3 mniejsze. Na każdą połówkę nakładaj dwie kopiaste łyżeczki sera i ułóż 10 czereśni. Brzegi dobrze dociśnij, ja dodatkowo zawinęłam jak pierogi, ułóż na blasze w sporych odstępach.
  • 5. Odczekaj 15 minut aż podrosną, posmaruj białkiem i obsyp cukrem perlistym. Piecz 30 minut na zloty kolor. Studź na kratce.

Porady

Bułeczki można po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować