Bułki drożdżowe najsmaczniejsze pod słońcem JAGODZIANKI

5 (181 ocen)

  • 45 min

Przepis idealny dla osób nie lubiących bawić się ciastem drożdżowym :)

  • 45 min

Składniki:

  • 500 g mąki do ciast drożdżowych
    50 g drożdży
    100 g masła
    70 g cukru pudru
    1/2 szklanki mleka
    3 łyżki śmietany 18%
    op. cukru waniliowego
    jajko + żółtko
    2 łyżki oliwy
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    jajko + mleko do smarowania bułek
    powidła jagodowe
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułki drożdżowe najsmaczniejsze pod słońcem jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rośnie 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli i olej.



    W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko, cukry, jajko i żółtko, pod koniec śmietanę. Do ciepłego wkruszamy drożdże dokładnie mieszamy. Całość wlewamy do mąki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.



    Wyrośnięte ciasto zagniatamy dzielimy na części (u mnie wychodzi około 12).

    Na każdy placek nakładamy powidła, sklejamy i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • az sie smieja ;) 2. Kiedy bułeczki podrosną smarujemy je jajkiem rozbełtanym z kilkoma łyżkami mleka.

    Pieczemy w temp. 180*C około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować