500 g mąki do ciast drożdżowych
50 g drożdży
100 g masła
70 g cukru pudru
1/2 szklanki mleka
3 łyżki śmietany 18%
op. cukru waniliowego
jajko + żółtko
2 łyżki oliwy
szczypta soli
Dodatkowo:
jajko + mleko do smarowania bułek
powidła jagodowe
Sposób przygotowania przepisu:
Bułki drożdżowe najsmaczniejsze pod słońcem JAGODZIANKI
1.
Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli i olej.
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko, cukry, jajko i żółtko, pod koniec śmietanę. Do ciepłego wkruszamy drożdże dokładnie mieszamy. Całość wlewamy do mąki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy dzielimy na części (u mnie wychodzi około 12).
Na każdy placek nakładamy powidła, sklejamy i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.
Kiedy bułeczki podrosną smarujemy je jajkiem rozbełtanym z kilkoma łyżkami mleka.
Pieczemy w temp. 180*C około 15 minut.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze