RAFAELLO najlepsze pod słońcem:)

  • wyświetlono: 3062 |
  • dodany do książki kucharskiej: 15 |
  • polecenia: 0

Przepyszne ciasto z kokosem i adwokatem.Hit każdej uroczystości rodzinnej.

violast11
  • 30min

Składniki

PIERWSZY BISZKOPT forma (25x35cm):
6 jajek (osobno białka osobno żółtka)
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ciepłej wody
DRUGI BISZKOPT: (lub opakowanie biszkoptów 180g)
3 jajka (osobno białka osobno żółtka)
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ciepłej wody

MASA KOKOSOWA-AJERKONIAKOWA:
20 dkg wiórek kokosowych
1 szklanka ajerkoniaku
20 dkg płatków migdałowych
2 tabliczki białej czekolady
0,5 litra śmietany 30% kremówki
2 śmietan fixy

WARSTWA ŚMIETANKOWA:
0,5 litra śmietany 30 % kremówki
2 łyżki cukru pudru
3 śmietan fixy

DODATKOWO: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki lub jeżynowego.

Sposób przygotowania przepisu:

RAFAELLO najlepsze pod słońcem:)

  • 1. Białka ubijamy na sztywno.
    Pod koniec dodajemy stopniowo cukier.
    Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia,
    żółtka i ciepłą wodę. Delikatnie mieszamy.
    Przekładamy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem standardową blaszkę.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25-30 minut.
    Tak samo postępujemy z drugim biszkoptem.
  • 2. Dzień wcześniej wiórki zalewamy ajerkoniakiem, mieszamy
    i wstawiamy na noc do lodówki.
    Na drugi dzień kruszymy cienki biszkopt do masy kokosowej (lub biszkopty),
    dodajemy płatki migdałowe. Białą czekoladę rozpuszczamy
    w 0,5 szklanki śmietany kremówki
    w kąpieli wodnej, pozostałą część ubijamy na sztywno ze śmietan fixami.
    Rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę dodajemy do masy oraz ubitą śmietanę.
    Wszystko mieszamy.
  • 3. Na upieczony biszkopt z 6 jajek rozsmarowujemy
    dżem z czarnej porzeczki lub jeżynowy,
    następnie wykładamy masę kokosową, wkładamy do lodówki.
  • RAFAELLO najlepsze pod słońcem4. W tym czasie przygotowujemy wierzchnią warstwę śmietankową.Całość ubić na sztywno. Wyłożyć na masę kokosową i dowolnie dekorować wedle uznania.
    Ciasto w całości schłodzić w lodówce najlepiej na noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Rafaello

Dodane przez: dorota w

Rafaello

Bardzo kokosowe ciasto z dużą ilością...

Rafaello

Dodane przez: aniak

Rafaello

Przepis mam od bratowej.

rafaello

Dodane przez: AnnaKoziel

Rafaello

Delikatne, kokosowe z migdałami,...

rafaello

Dodane przez: adzia

Rafaello

Jest tak pyszne że znikło w kilka...

Rafaello

Dodane przez: paulisian

RAFAELLO

Przepis ten pochodzi z "tajnej"...

Rafaello

Dodane przez: ilona_sabak

Rafaello

Polecam to ciasto ponieważ jest...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.