RAFAELLO najlepsze pod słońcem:)

4.49 (197 ocen)

  • 30 min

Przepyszne ciasto z kokosem i adwokatem.Hit każdej uroczystości rodzinnej.

  • 30 min

Składniki:

  • PIERWSZY BISZKOPT forma (25x35cm):
    6 jajek (osobno białka osobno żółtka)
    6 łyżek cukru
    6 łyżek mąki pszennej tortowej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki ciepłej wody
    DRUGI BISZKOPT: (lub opakowanie biszkoptów 180g)
    3 jajka (osobno białka osobno żółtka)
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki pszennej tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki ciepłej wody

    MASA KOKOSOWA-AJERKONIAKOWA:
    20 dkg wiórek kokosowych
    1 szklanka ajerkoniaku
    20 dkg płatków migdałowych
    2 tabliczki białej czekolady
    0,5 litra śmietany 30% kremówki
    2 śmietan fixy

    WARSTWA ŚMIETANKOWA:
    0,5 litra śmietany 30 % kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    3 śmietan fixy

    DODATKOWO: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki lub jeżynowego.
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rafaello najlepsze pod słońcem:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno.
    Pod koniec dodajemy stopniowo cukier.
    Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia,
    żółtka i ciepłą wodę. Delikatnie mieszamy.
    Przekładamy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem standardową blaszkę.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25-30 minut.
    Tak samo postępujemy z drugim biszkoptem.
  • 2. Dzień wcześniej wiórki zalewamy ajerkoniakiem, mieszamy
    i wstawiamy na noc do lodówki.
    Na drugi dzień kruszymy cienki biszkopt do masy kokosowej (lub biszkopty),
    dodajemy płatki migdałowe. Białą czekoladę rozpuszczamy
    w 0,5 szklanki śmietany kremówki
    w kąpieli wodnej, pozostałą część ubijamy na sztywno ze śmietan fixami.
    Rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę dodajemy do masy oraz ubitą śmietanę.
    Wszystko mieszamy.
  • 3. Na upieczony biszkopt z 6 jajek rozsmarowujemy
    dżem z czarnej porzeczki lub jeżynowy,
    następnie wykładamy masę kokosową, wkładamy do lodówki.
  • RAFAELLO najlepsze pod słońcem 4. W tym czasie przygotowujemy wierzchnią warstwę śmietankową.Całość ubić na sztywno. Wyłożyć na masę kokosową i dowolnie dekorować wedle uznania.
    Ciasto w całości schłodzić w lodówce najlepiej na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować