Poczęstowałam nimi gości, bardzo im smakowały. Ciepłe najsmaczniejsze.
Składniki:
ciasto:
50 g drożdży
po pół szklanki letniej wody i mleka
1/4 szklanki cukru
jajko
pół kostki margaryny
5 szklanek mąki
szczypta soli
farsz:
5 grubych plastrów pieczonego lub wędzonego boczku
2 duże cebule
sól, pieprz, czosnekgranulowany, słodka papryka
dodatkowo białko
Bułki z boczkiem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym naczyniu rozkruszamy drożdże, dodajemy mleko i wodę,sól, cukier. Odstawiamy na 30 min. Po tym czasie dodajemy jajko, roztopioną margarynę. Wyrabiamy, stopniowo dodając mąkę, ugniatać. Odstawić na godzinę.
Cebulę obrać, umyć pokroić w kostkę, boczek także. Podsmażyć chwilę, doprawić.
Odrywać kawałek ciasta formować kulę, faszerować, dobrze skleić, aby się nie otworzyły w trakcie pieczenia. Posmarować białkiem, piec 30 min w 180 stopniach.
Komentarze