Bułgarska czorba fasolowa

4.5 (170 ocen)

  • Średni

Przepis przysłał Janusz Gurzyński

  • Średni

Składniki:

  • - fasola (biała lub kolorowa): 0.5 kilograma
    - woda: 100 mililitrów
    - cebula: 2 sztuki
    - mąka: 1 łyżka
    - słodka papryka mielona: 1 łyżeczka
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - koperek: 1 pęczek
    - ocet: 1 łyżka
    - czosnek: 3 ząbki
    - pomidory: 3 sztuki
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Bułgarska czorba fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę moczymy przez noc,
    odcedzamy. Wlewamy wodę,
    solimy i gotujemy, aż fasola będzie
    miękka.
  • 2. Cebule i czosnek drobno
    siekamy. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Posypujemy po karaibsku
    mąką, dodajemy paprykę i starannie
    mieszamy.
  • 3. Pomidory polewamy wrzątkiem,
    obie ramy ze skórki i kroimy
    w ósemki. Wkładamy do
    gotującej się fasoli, dodajemy
    cebulę z czosnkiem, mieszamy.
    Gotujemy ok. 5 minut na małym
    ogniu. Natkę pietruszki i koperek
    myjemy, osączamy, drobno
    siekamy i tuż przed końcem
    gotowania dodajemy do fasoli.
    Doprawiamy octem, gotujemy
    jeszcze 1-2 minuty
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować