Pulchniutkie, pyszne bułeczki. Ciasto jest mało słodkie, bo czereśnie i kruszonką uzupełniają tą słodycz. Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem
Składniki:
Ciasto:
250 g mleka
20 g drożdży świeżych
30 g cukru
100 g masła
1 jajko
500 g mąki pszennej typ 450
1 szczypta soli
Owoce:
0,7 kg czereśni
2 łyżki cukru
Kruszonka:
30 g masła
30 g cukru
50 g mąki
+ jajko do posmarowania
Bułeczki ze smażonymi czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Czereśnie umyć, przebrać, wydrylować. Wrzucić do rondla. Dodać cukier, smażyć na małym ogniu, aż sok odparuje (należy uważać by czereśnie się nie rozpadły).
Ciasto: w ciepłym mleku rozpuścić cukier i drożdże. Wlać do misy robota. Dodać roztopione masło, wbić jajko. Wsypać mąkę i sól. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Następnie wyjąć ciasto na stolnicę, odgazować. Pokroić na 12 części. Z każdej uformować bułeczkę, ułożyć na wyścielonej papierem blasze. Odstawić do wyrośnięcia na 25-30 minut.
Po tym czasie szklanką oprószoną mąką zrobić dołek.
W dołek włożyć po kilka czereśni, brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem.
Kruszonką posypać wierzch bułeczek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.
Komentarze