Bułeczki ze smażonymi czereśniami

0 (0 ocen)

Pulchniutkie, pyszne bułeczki. Ciasto jest mało słodkie, bo czereśnie i kruszonką uzupełniają tą słodycz. Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem

Składniki:


  • Ciasto:
    250 g mleka
    20 g drożdży świeżych
    30 g cukru
    100 g masła
    1 jajko
    500 g mąki pszennej typ 450
    1 szczypta soli
    Owoce:
    0,7 kg czereśni
    2 łyżki cukru
    Kruszonka:
    30 g masła
    30 g cukru
    50 g mąki
    + jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Desery

Bułeczki ze smażonymi czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Czereśnie umyć, przebrać, wydrylować. Wrzucić do rondla. Dodać cukier, smażyć na małym ogniu, aż sok odparuje (należy uważać by czereśnie się nie rozpadły).

    Ciasto: w ciepłym mleku rozpuścić cukier i drożdże. Wlać do misy robota. Dodać roztopione masło, wbić jajko. Wsypać mąkę i sól. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

    Następnie wyjąć ciasto na stolnicę, odgazować. Pokroić na 12 części. Z każdej uformować bułeczkę, ułożyć na wyścielonej papierem blasze. Odstawić do wyrośnięcia na 25-30 minut.

    Po tym czasie szklanką oprószoną mąką zrobić dołek.

    W dołek włożyć po kilka czereśni, brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem.

    Kruszonką posypać wierzch bułeczek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować