Bułki z prażoną cebulką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Domowe, pachnące bułeczki z prażoną cebulką i otrębami pszennymi. Idealne na śniadanie i kolację. Polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 gr mąki pszennej
    1 op. drożdży instant
    1 szkl letniego mleka
    1 ½ szkl. letniej wody
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli
    5 łyżek oleju
    ½ szkl. otrębów pszennych
    1 szkl. prażonej cebuli
    Ok. 2 łyżek pestek słonecznika do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki z prażoną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypać mąkę, drożdże instant, cukier, sól. Wlewać partiami mleko, wodę oraz olej, ciągle mieszając, aby suche składniki wchłonęły mokre. Następnie dodać otręby oraz prażoną cebulkę i zagnieść gładkie jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto odstawić pod przykryciem ok. 1 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 12 lub więcej mniejszych kawałków. Z każdego kawałku ulepić bułeczkę. Ułożyć je na blasze z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę posmarować wodą i posypać ziarnami słonecznika. Piec w nagrzanym do 175stC 20-25 minut, do pięknego zarumienia bułek. Piekłam z funkcją góra-dół z termoobiegem.

Porady

Z podanych składników wychodzi o 12 bułek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Cebula

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować