Buleczki z maki semoliny-lekkie i zdrowe

4.5 (174 ocen)

  • 3 godz.

Pszenica "durum"-to wlasnie z niej produkuje sie doskonala i zdrowa maczke "semolina",a takze juz wszedzie znany "cus-cus".Dzisiaj zapraszam na pyszne,domowe buleczki.

  • 3 godz.

Składniki:

  • .500 gr maki semoliny
    .50 gr drozdzy swiezych
    .1 i 1/2 szklanki mleka
    .1 lyzeczka cukru
    .1 i 1/2 lyzeczki soli
    .3 lyzki oiwy z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Buleczki z maki semoliny-lekkie i zdrowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drozdze przekladamy do miseczki,dodajemy cukier ,1/2 szklanki cieplego mleka mieszamy i odstawiamy na 15 min.
  • 2. Do miski przesiewamy make i dodajemy sol,robimy dolek ,wlewamy pozostale ,cieple mleko,drozdze,olej ,mieszamy wszystko najpierw lyzka,potem przekladamy ciasto na deske i wyrabiamy reka.
  • 3. Powstala kule ciasta przekladamy ponownie do miski,okrywamy najpierw folia,potem okrywamy sciereczka i odstawiamy do podwojenia objetosci ( ok.1 godz ).
  • 4. Ciasto po pierwszym wyrastaniu przekladamy na deske,wyrabiamy,potem dzielimy je na rowne czesci.
  • 5. Kazda porcje ciasta chwilke wyrabiamy i nastepnie ukladamy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia-okrywamy sciereczka i odstawiamy do ponownego wyrastania na ok.1/2 godz.
  • 6. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy buleczki oliwa z oliwek.
  • 7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stC przez 25 min.
  • 8. Najlepsze sa oczywiscie zaraz po lekkim ostudzeniu,ale swieze i pyszne sa rowniez na nastepny dzien.
    Zdrowie na talerzu-to lubie!
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować