LEKKA ZUPKA Z BOTWINKĄ I KOPERKIEM

0 (0 ocen)

  • 40 min

WŁAŚNIE PRZYWIOZŁAM Z DZIAŁKI OD DZIADKA BOTWINKĘ,WIĘC TRZEBA SPRAWIĆ ZUPKĘ.....NO TO ZACZYNAMY-ALE W TEJ ZUPCE NIE MA ZIEMNIAKÓW i ŚMIETANY.ALE TO MOJA WERSJA A WY MOŻECIE JĄ UDOSKONALIĆ.PRZECIEŻ KAŻDY MA SWÓJ SMAK,NIEPRAWDAŻ??????

  • 40 min

Składniki:


  • pęczek botwinki z buraczkami ok. 400-500 g
    mała marchewka
    pietruszka – korzeń
    seler
    cebula
    sól
    pieprz
    kostka rosołowa warzywna
    koperek pęczek
    ewentualnie do smaku jogurt naturalny
    4 gałązki pietruszki zielonej
    3 ząbki czosnku

Lekka zupka z botwinką i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. UGOTOWAĆ NA 2 LITRACH WODY WYWAR Z WARZYWAMI POKROJONYMI W KOSTECZK I BURACZKAMI(OBRANYMI KOCHANI) STARTYMI NA GRUBYCH OCZKACH.U MNIE JAKIEŚ 20 MINUT.PIETRUSZKĘ ZAWINĄĆ NITKĄ I NA KONIEC WRZUCIĆ DO BULIONU.WRZUCIĆ KOSTKĘ BULIONOWĄ.
  • 2. PO DWUDZIESTU MINUTACH POKROIĆ BOTWINKĘ.PIETRUSZKĘ ZIELONĄ WYJĄC I DORZUCIĆ POKROJONĄ BOTWINKĘ.DOPRAWIĆ DO SMAKU SOLĄ I PIEPRZEM.DAĆ STARTY CZOSNEK.GOTOWAĆ JESZCZE 20 MINUT.
  • 3. NA KONIEC POKROJONY ZIELONY KOPEREK

Porady

ZIELENINKĘ ZAWSZE NA KOŃCU NIE TRACI SMAKU! MOZECIE ZABIELIĆ JOGURTEM NATURALNYM LUB ŚMIETANĄ.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy