Bułeczki drożdżowe ze szpinakiem

4.5 (173 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne, mięciutkie, aromatyczne buły drożdżowe ze szpinakiem, twarogiem i serem, polecam na śniadanie

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto: 2 szkl mąki pszennej, 1,5 szkl mąki wieloziarnistej pszennej, 1 szkl wody cieplej, 25g drożdży świeżych, 1 łyżka soli, pół łyżeczka cukru, 1/3?szkl oleju, 1 jajko.
    Nadzienie wg uznania. Ja wymieszałam szpinak z twarogiem półtłustym i serem cheddar+ łyżeczka soli.
    Dodatkowo jajko do posmarowania i coś do posypania. Ja użyłam sezam.
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki drożdżowe ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, 1 szkl mąki pszennej, cukru, soli i cieplej wody zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut do wyrośnięcia.
    Po 25 minutach dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Odstawić ciasto na 1h w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką.
    Wyrośnięte ciasto podzielić na 10-12 części, z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć, nałożyć nadzienie. Zlepić końce i uformować bułeczkę. Bułki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować