Pyszne, mięciutkie, aromatyczne buły drożdżowe ze szpinakiem, twarogiem i serem, polecam na śniadanie
1 godz. 10 min
Składniki:
Ciasto: 2 szkl mąki pszennej, 1,5 szkl mąki wieloziarnistej pszennej, 1 szkl wody cieplej, 25g drożdży świeżych, 1 łyżka soli, pół łyżeczka cukru, 1/3?szkl oleju, 1 jajko.
Nadzienie wg uznania. Ja wymieszałam szpinak z twarogiem półtłustym i serem cheddar+ łyżeczka soli.
Dodatkowo jajko do posmarowania i coś do posypania. Ja użyłam sezam.
Bułeczki drożdżowe ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, 1 szkl mąki pszennej, cukru, soli i cieplej wody zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut do wyrośnięcia.
Po 25 minutach dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Odstawić ciasto na 1h w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10-12 części, z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć, nałożyć nadzienie. Zlepić końce i uformować bułeczkę. Bułki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25 minut.
Komentarze