Bułeczki pietruszkowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przekąska idealna na imprezę. Do przygotowania także w wersji wegańskiej, zastępując masło, tłuszczem roślinnym i miód - cukrem.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej + do wałkowania
    1 czubata łyżeczka soli
    1 łyżka miodu lub cukru
    szklanka ciepłej wody (250 ml)
    15 g świeżych drożdży
    2 łyżki oleju rzepakowego

    1 pęczek natki pietruszki
    3 czubate łyżki miękkiego masła lub tłuszczu roślinnego
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb Bułki Przekąski

Bułeczki pietruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do szklanej miski kruszymy drożdże, dodajemy miód lub cukier i ciepłą wodę, mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, sól i dodajemy łyżkę oleju. Dokładnie zagniatamy. Ciasto polewamy pozostałą łyżką oleju, rozprowadzamy go na wierzchu. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
  • 2. Pietruszkę miksujemy z masłem i solą na puszystą masę. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 220 stopni.
  • 3. Ponownie, krótko wyrabiamy ciasto. Blat i wierzch obsypujemy mąką. Wałkujemy na duży prostokąt. Rozsmarowujemy przygotowaną masę i zwijamy w rulon. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
    Rulon kroimy na kawałki i układamy je na blasze nadzieniem do góry. Pieczemy przez około 10 minut do zarumienienia. Opcjonalnie posypujemy uprażonymi ziarnami słonecznika. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Pietruszka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować