Bułeczki pietruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do szklanej miski kruszymy drożdże, dodajemy miód lub cukier i ciepłą wodę, mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, sól i dodajemy łyżkę oleju. Dokładnie zagniatamy. Ciasto polewamy pozostałą łyżką oleju, rozprowadzamy go na wierzchu. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
2.Pietruszkę miksujemy z masłem i solą na puszystą masę. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 220 stopni.
3.Ponownie, krótko wyrabiamy ciasto. Blat i wierzch obsypujemy mąką. Wałkujemy na duży prostokąt. Rozsmarowujemy przygotowaną masę i zwijamy w rulon. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Rulon kroimy na kawałki i układamy je na blasze nadzieniem do góry. Pieczemy przez około 10 minut do zarumienienia. Opcjonalnie posypujemy uprażonymi ziarnami słonecznika. Smacznego!
Komentarze