Budyniowo malinowe racuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przekładam drożdże dodaję 1/4 szklanki mleka letniego, 2 łyżki mąki, cukier szczyptę. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia zaczyn w ciepłe miejsce pod przykryciem. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję resztę mleka letniego, budyń, szczyptę soli. Wyrabiam ciasto łyżką albo mikserem, na końcu dodaję olej i dalej wyrabiam.
2.
Odstawiam do wyrośnięcia.
3.Na patelni rozgrzewam olej .
Łyżkę zanurzam w gorącej wodzie i nakładam ciasto na patelnię. Zapobiega to przyklejaniu się ciasta do łyżki. Smażę na rumiano z dwóch stron.
4.Maliny przekładam do garnka i na wolnym ogniu chwilę je podgotowuję, można dodać dwie łyżki wody.. Jak będą miękkie przecieram przez sito.W 1/2 szklance mleka rozrabiam mąkę ziemniaczaną. Reszke mleka zagotowuję z sokiem malinowym. Do gotującego dolewam mąkę. Gotuję aż zgęstnieje. Zostawiam do wystudzenia lekkiego.
Usmażone racuchy podaję z budyniem, malinami.
Komentarze