Budyniowiec z gruszkami z syropu

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 6 osób

Na smaczne, domowe ciasta warto poświęcić trochę czasu.

  • 25 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki ciasta:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    Kostka margaryny
    Pół szklanki cukru kryształu
    2 jaja
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Składniki masy budyniowej:
    3,5 szklanki mleka 3,2 %
    2,5 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem
    ¼ kostki masła
    1 jajko
    Ponadto:
    Puszka gruszek w syropie
    1/3 szklanki bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Budyniowiec z gruszkami z syropu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę przesiej przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj margarynę, cukier i posiekaj całość dokładnie nożem. Na końcu dodaj jaja i zagnieć ciasto. Podziel na 2 części. Jedną wyłóż na blaszkę o wymiarach 24 na 38 cm.
  • 2. Masa budyniowa: gruszki odsącz z syropu i podziel na mniejsze kawałki. 2,5 szklanki mleka zagotuj z masłem. Pozostałą część zmiksuj z proszkiem budyniowym i jajkiem, aby nie było grudek i wlej do gotującego się mleka. mieszaj chwilę, aż do zgęstnienia i zestaw z palnika.
  • 3. Na ciasto wyłożone na blaszkę wysyp bułkę tartą, wyłóż gruszki, lekko ostygnięty budyń, a na wierzch rozdrobnioną drugą część ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz około 45 -50 minut z termoobiegiem. Ciasto będzie gotowe dopiero po paru godzinach od upieczenia, kiedy całkowicie wystygnie. Wtedy też smakuje najlepiej .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować