Budyniowiec z gruszkami z syropu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: mąkę przesiej przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj margarynę, cukier i posiekaj całość dokładnie nożem. Na końcu dodaj jaja i zagnieć ciasto. Podziel na 2 części. Jedną wyłóż na blaszkę o wymiarach 24 na 38 cm.
2.Masa budyniowa: gruszki odsącz z syropu i podziel na mniejsze kawałki. 2,5 szklanki mleka zagotuj z masłem. Pozostałą część zmiksuj z proszkiem budyniowym i jajkiem, aby nie było grudek i wlej do gotującego się mleka. mieszaj chwilę, aż do zgęstnienia i zestaw z palnika.
3.Na ciasto wyłożone na blaszkę wysyp bułkę tartą, wyłóż gruszki, lekko ostygnięty budyń, a na wierzch rozdrobnioną drugą część ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz około 45 -50 minut z termoobiegiem. Ciasto będzie gotowe dopiero po paru godzinach od upieczenia, kiedy całkowicie wystygnie. Wtedy też smakuje najlepiej .
Komentarze