Czekoladowy budyniowiec z gruszkami

5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Świetne połączenie gruszki z czekoladą w cieście

Składniki:

  • blacha 26x30

    640g mąki pszennej
    200g cukru
    3 jajka
    16g cukru waniliowego
    1 margaryna
    2 czubate łyżki kakao
    szczypta soli
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 budynie czekoladowe
    1l mleka
    400g-500g gruszek

    cukier puder (do posypania)
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Budynie Ciasto

Czekoladowy budyniowiec z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli przesiać. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę i rozetrzeć żeby powstał tzw. mokry piasek. Dodać jajka i cukry. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na min. 1 godzinę.
  • gruszki+rozrobiony budyń 2. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Budyń przygotowujemy wg opakowania.
  • 3. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną częścią wylepić dno natłuszczonej blachy a drugą włożyć do zamrażalnika.
    Wylepione ciasto nakłuwamy widelcem.
  • gruszki na spodzie 4. Na tak przygotowany surowy spód wykładamy pokrojone gruszki.
  • gotowe ciasto 5. Budynie gotujemy wg opakowania i jeszcze gorącym zalewamy gruszki.
    Drugą część ciasta ścieramy na wierzch na grubych oczkach.
    Kładziemy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. pół godziny w temp. 180st.
    Tak upieczone ciasto zostawiamy do wystygnięcia i związania się. Kładziemy do lodówki.

Porady

Najlepsze na drugi/trzeci dzień Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Czekolada Gruszki

Notka redakcyjna

PPWS_12-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować