Budyniowe ciasto owocowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto z masą budyniową, kruszonką i owocami. Pyszne, nie za słodkie, mięciutkie - najlepiej smakuje schłodzone.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • spód ciasta:
    1/3 szklanki cukru,
    półtorej szklanki mąki,
    200g margaryny do pieczenia,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    opakowanie cukru wanilinowego,
    4 jajka,

    400 g truskawek,
    ok 80 g borówek amerykańskich,
    garść malin,

    masa budyniowa:
    2 budynie śmietankowe,
    2 łyżki cukru,
    750 ml mleka,

    kruszonka:
    25 g masła,
    50 g maki,
    50 g cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Budyniowe ciasto owocowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód ciasta:
    Żółtka ucieramy z cukrem oraz margaryną (musi być miękka, ale nieroztopiona). Dodajemy proszek do pieczenia, mąkę i cukier wanilinowy. Mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo do ciasta. Mieszamy do połączenia się składników.

    Truskawki kroimy na mniejsze kawałki.
  • 2. Masa budyniowa:
    Budynie rozrabiamy w szklance mleka. Pozostałe podgrzewamy, dodajemy rozmieszamy budyń oraz cukier. Podgrzewamy i mieszamy do momentu, gdy masa zacznie gęstnieć
  • 3. Kruszonka:
    Do masła dodajemy cukier oraz mąkę - za pomocą opuszków palców łączymy składniki.
  • owoce na spodzie ciasta przed upieczeniem 4. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy masę ciasta (spód), następnie układamy owoce, które zalewamy budyniem i posypujemy kruszonką.
    Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 55 minut - grzanie góra dół.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Maliny Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować