Budyniowe ciasto owocowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód ciasta:
Żółtka ucieramy z cukrem oraz margaryną (musi być miękka, ale nieroztopiona). Dodajemy proszek do pieczenia, mąkę i cukier wanilinowy. Mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo do ciasta. Mieszamy do połączenia się składników.
Truskawki kroimy na mniejsze kawałki.
2.Masa budyniowa:
Budynie rozrabiamy w szklance mleka. Pozostałe podgrzewamy, dodajemy rozmieszamy budyń oraz cukier. Podgrzewamy i mieszamy do momentu, gdy masa zacznie gęstnieć
3.Kruszonka:
Do masła dodajemy cukier oraz mąkę - za pomocą opuszków palców łączymy składniki.
4.Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy masę ciasta (spód), następnie układamy owoce, które zalewamy budyniem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 55 minut - grzanie góra dół.
Komentarze