Są niesamowicie pyszne i szybko znikają już po wyjęciu z piekarnika:) Dzięki budyniowi są wilgotne , można zabrać je w każdą podróż np. na wycieczkę rowerową:)
Składniki:
Składniki:
- 50 dag mąki
- 1/4 l mleka
- 10 dag cukru pudru
- 10 dag margaryny
- 3 jaja
- 4 dag drożdży
- opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego na 1 l mleka
- olejek do ciasta
- sól
Budyniowe bułeczki :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Budyń gotujemy według wskazań na opakowaniu z tym,że rozcieńczamy go w 1 szklance mleka a 2 pozostałe gotujemy. odstawiamy do wystygnięcia.
2.Z 5 dag mąki,drożdży i mleka zrobić rozczyn i pozostawić go do wyrośnięcia.
3.Ubić pianę z białek na sztywno . Dodając żółtka i cukier.Mleko podgrzać i rozpuścić w nim margarynę.Przestudzić.
4.Pozostałą przesianą mąkę połączyć z odrobiną soli, olejkiem do ciasta np. waniliowym,rozpuszczoną margaryną , pianą ubitą z żółtkami i cukrem oraz wyrośniętymi drożdżami .Następnie wyrobić(osobiście wyrabiam ciasto drożdżowe zawsze pół godziny wtedy efekt jest niesamowity :) )
Po wyrobieniu posypać trochę mąką i przykryć ściereczką . Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
5.Ciasto rozwałkować na grubość 2,5 mm .Następnie posmarować rozstrzepanym jajkiem całość tak aby brzegi u góry i dołu były 5 mm od brzega nie posmarowane po to aby ciasto można było skleić.
6.Na wysmarowane jajkiem ciasto wyłożyć ugotowany i wystudzony budyń . Rozprowadzić po całości.
7.Tak wyglądające ciasto zwijamy w roladę.
8.Po wystygnięciu upieczone bułeczki możemy polukrować (cukier puder + odrobina soku z cytryny + dosłownie odrobina wody)
9.Następnie kroimy ją na plastry o grubości 6 cm.smarujemy z wierzchu jajkiem , posypujemy kruszonką i układamy na blaszce posypanej mąką. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na ok 20-25 min.
Komentarze