Budyniowe bułeczki :)

0 (0 ocen)

Są niesamowicie pyszne i szybko znikają już po wyjęciu z piekarnika:) Dzięki budyniowi są wilgotne , można zabrać je w każdą podróż np. na wycieczkę rowerową:)

Składniki:

  • Składniki:

    - 50 dag mąki
    - 1/4 l mleka
    - 10 dag cukru pudru
    - 10 dag margaryny
    - 3 jaja
    - 4 dag drożdży
    - opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego na 1 l mleka
    - olejek do ciasta
    - sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Budyniowe bułeczki :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń gotujemy według wskazań na opakowaniu z tym,że rozcieńczamy go w 1 szklance mleka a 2 pozostałe gotujemy. odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Z 5 dag mąki,drożdży i mleka zrobić rozczyn i pozostawić go do wyrośnięcia.
  • 3. Ubić pianę z białek na sztywno . Dodając żółtka i cukier.Mleko podgrzać i rozpuścić w nim margarynę.Przestudzić.
  • 4. Pozostałą przesianą mąkę połączyć z odrobiną soli, olejkiem do ciasta np. waniliowym,rozpuszczoną margaryną , pianą ubitą z żółtkami i cukrem oraz wyrośniętymi drożdżami .Następnie wyrobić(osobiście wyrabiam ciasto drożdżowe zawsze pół godziny wtedy efekt jest niesamowity :) )
    Po wyrobieniu posypać trochę mąką i przykryć ściereczką . Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Smarujemy jajkiem 5. Ciasto rozwałkować na grubość 2,5 mm .Następnie posmarować rozstrzepanym jajkiem całość tak aby brzegi u góry i dołu były 5 mm od brzega nie posmarowane po to aby ciasto można było skleić.
  • smarujemy budyniem 6. Na wysmarowane jajkiem ciasto wyłożyć ugotowany i wystudzony budyń . Rozprowadzić po całości.
  • zwijamy w roladę 7. Tak wyglądające ciasto zwijamy w roladę.
  • Smacznego:) 8. Po wystygnięciu upieczone bułeczki możemy polukrować (cukier puder + odrobina soku z cytryny + dosłownie odrobina wody)
  • w końcu na blaszce :) 9. Następnie kroimy ją na plastry o grubości 6 cm.smarujemy z wierzchu jajkiem , posypujemy kruszonką i układamy na blaszce posypanej mąką. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na ok 20-25 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować