Budyń bananowy

0 (0 ocen)

  • 29 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Taki budyń bananowy przygotujesz w kilka chwil, a efekt będzie pyszny i miły dla oka.
Cukier możesz zastąpić ksylitolem, a jeśli banany są dostatecznie słodkie, to możesz nawet zrezygnować ze słodzika. Będzie zatem pysznie i zdrowiej

  • 29 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 banany (400g) (możesz użyć też mocno dojrzałych bananów, ale budyń będzie miał wtedy trochę ciemniejszy kolor)
    1 łyżka cytryny
    400 ml mleka
    1 żółtko
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
    1 ½ łyżki mąki tortowej
    20 g masła
    50 g czekolady
    10-15 ciasteczek petite beurre (możesz zastąpić płatkami lub granolą)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Budynie

Budyń bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany rozgniatam i skrapiam łyżką cytryny. 200 ml mleka wlewam do pojemnika dodaję banany, żółtko, wanilię, mąkę tortową i ziemniaczaną oraz cukier i dokładnie miksuję.
    200 ml mleka wlewam do garnka, dodaję masło i zagotowuję. Następnie dodaję mleko z bananami i gotuję do uzyskania konsystencji budyniu.
  • 2. Budyń dzielę na pół i do jednej połowy dodaję czekoladę. Czekam chwilę, aż się rozpuści i mieszam.

    Teraz mogę tworzyć deserki.

    Najpierw rozdzielam budyń bez czekolady, na to kruszę 2-3 ciasteczka, wykładam budyń z czekoladą, a górę dowolnie przyozdabiam. U mnie to orzechy, migdały i kawałeczki czekolady.
    Oczywiście kolejność w słoiczku możecie dobrowolnie modyfikować.
    Budyń gotowy. Można go jeść na ciepło i zimno. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Czekolada Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować