Brzoskwiniowe szaleństwo

5 (173 ocen)

  • 2 godz.

Lekkie, szybkie do zrobienia ciasto, mocno brzoskwiniowe, delikatne, pyszne :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    3 jaja
    3 łyżki mąki pszennej tortowej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki cukru
    1 kopiasta łyżka ciemnego kakao
    poncz: 1/3 szklanki zalewy z brzoskwiń
    masa śmietanowa:
    0,5 puszki pokrojonych drobno brzoskwiń
    300 gramów śmietany kremówki 30%
    2 kopiaste łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
    3 kopiaste łyżki cukru pudru (spróbujcie czy ta ilość jest dla Was wystarczająca)
    na wierzch:
    2 galaretki brzoskwiniowe + 0,7 litra wrzątku
    0,5 puszki pokrojonych drobno brzoskwiń
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Galaretki

Brzoskwiniowe szaleństwo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, miksować chwilkę, potem delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 22 cm, piec około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić do temperatury pokojowej. Następnie nasączyć ponczem.


    Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Żelatynę dobrze wymieszać z wrzącą wodą, zahartować dwiema łyżkami masy śmietanowej, przelać do całości, zmiksować do dokładnego połączenia składników, następnie wrzucić brzoskwinie i wymieszać łyżką. Masę od razu wyłożyć na nasączony biszkopt, wyrównać powierzchnię, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


    Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie, dokładnie wymieszać i odstawić do częściowego stężenia.

    Na stężałą masę śmietanową poukładać kawałki brzoskwiń, zalać tężejącą galaretką, schłodzić w lodówce.

Porady

Do ciasta zamiast brzoskwiń możemy użyć mandarynek lub pomarańczy i dodać galaretkę w tym samym smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować