Brzoskwiniowe szaleństwo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, miksować chwilkę, potem delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 22 cm, piec około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić do temperatury pokojowej. Następnie nasączyć ponczem.
Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Żelatynę dobrze wymieszać z wrzącą wodą, zahartować dwiema łyżkami masy śmietanowej, przelać do całości, zmiksować do dokładnego połączenia składników, następnie wrzucić brzoskwinie i wymieszać łyżką. Masę od razu wyłożyć na nasączony biszkopt, wyrównać powierzchnię, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie, dokładnie wymieszać i odstawić do częściowego stężenia.
Na stężałą masę śmietanową poukładać kawałki brzoskwiń, zalać tężejącą galaretką, schłodzić w lodówce.
Porady
Do ciasta zamiast brzoskwiń możemy użyć mandarynek lub pomarańczy i dodać galaretkę w tym samym smaku.
Komentarze