Brzoskwiniowe

4.5 (169 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne i szybkie ciasto które znika w mgnieniu oka. Często je robię jak się spodziewam gości.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa śmietanowa:
    0,5 l śmietany kremówki
    2 śmietan - fiksy
    galaretka truskawkowa
    oraz:
    puszka brzoskwiń w syropie
    2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę, ciągle ubijając dodajemy żółtka, cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do blachy wyścielonej folią aluminiową o wymiarach 40x26 i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Ciasto studzimy, ściągamy folię i kroimy na pół.
  • 2. 1 galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku, odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietan- fiksami. Do ubitej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę. Delikatnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut do lodówki aby masa trochę skrzepła. 2/3 masy śmietanowej wykładamy na 1 blat biszkopta, przykrywamy drugim i wykładamy pozostałą masę śmietanową.
  • 3. Brzoskwinie osączamy z zalewy, każdą z brzoskwiń kroimy na mniejsze części i wykładamy na masę. 2 galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody, odstawiamy do stężenia. Gdy zaczną tężej wykładamy na brzoskwinie. Chłodzimy w lodówce.

Porady

Do ciasta najlepiej dać galaretki brzoskwiniowe ale ja akurat nie miałam i dałam truskawkowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Masa śmietanowa Owoce Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
ciasto brzoskwiniowe

To może cię zainteresować